Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού: διάσωση του σφιγκτήρα

doctor-wearing-stethoscope

Γράφει ο 
Παναγιώτης Γεωργίου
Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Εντέρου & Πρωκτού
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Όταν οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του καρκίνου του ορθού, μία από τις πρώτες τους ανησυχίες είναι η πιθανότητα να χρειαστούν μόνιμη κολοστομία (σακουλάκι). Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι εξελίξεις στην ιατρική είναι τόσο σημαντικές που έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού. Οι νέες θεραπείες, η τεχνολογική πρόοδος και οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επιτρέπουν σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς να διασώσουν τον σφιγκτήρα τους, αποφεύγοντας τη μόνιμη κολοστομία και διατηρώντας την ποιότητα ζωής τους.

Πριν το χειρουργείο: η δύναμη της Ολικής Νεοεπικουρικής Θεραπείας (TNT)

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού είναι η εισαγωγή της Ολικής Νεοεπικουρικής Θεραπείας (TNT). Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία πριν από το χειρουργείο, με σκοπό να συρρικνωθεί ο όγκος σημαντικά, πολλές φορές σε βαθμό που να εξαφανίζεται εντελώς (πλήρης ανταπόκριση).

Με τη συρρίκνωση του όγκου, οι χειρουργοί έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να αφαιρέσουν τον καρκίνο διατηρώντας τον σφιγκτήρα, αποφεύγοντας την ανάγκη για μόνιμη κολοστομία. Η TNT μειώνει επίσης τον κίνδυνο μετάστασης, γεγονός που επιτρέπει όχι μόνο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του όγκου, αλλά και την έγκαιρη πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Έτσι, οι ασθενείς έχουν καλύτερα μακροπρόθεσμα ογκολογικά αποτελέσματα και περιορισμένης έκτασης  χειρουργικές επεμβάσεις.

Μαγνητική Τομογραφία Υψηλής Ανάλυσης (HR-MRI): Οδηγός ακριβείας

Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μια πλήρη και λεπτομερή εικόνα του όγκου και της ανατομίας της περιοχής. Η Μαγνητική Τομογραφία Υψηλής Ανάλυσης (HR-MRI) είναι το βασικό εργαλείο γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για μια πολύτιμη απεικονιστική εξέταση που μας δίνει καθαρή εικόνα για το μέγεθος, τη θέση και τη σχέση του όγκου με άλλες δομές, όπως ο σφιγκτήρας και τα νεύρα στην πύελο.

Η MRI επιτρέπει στους χειρουργούς να σχεδιάσουν με ακρίβεια τη χειρουργική επέμβαση, προσφέροντας πληροφορίες που τους βοηθούν να διαφυλάξουν τον σφιγκτήρα και να μειώσουν την πιθανότητα επιπλοκών. Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, η εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση γίνεται πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας το ογκολογικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Δρ Παναγιώτης Γεωργίου
Δρ Παναγιώτης Γεωργίου

Σύγχρονες Χειρουργικές Τεχνικές: Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Με την ολοκλήρωση της ολικής νεοεπικουρικής θεραπείας, επαναλαμβάνεται η MRI για να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία και να σχεδιαστεί η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα, οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως η ρομποτική και η λαπαροσκοπική χειρουργική, προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια στις επεμβάσεις μειώνοντας τη νοσηρότητα.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές προσφέρουν στους χειρουργούς μια υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη εικόνα της περιοχής, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή της πυέλου, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος και απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη διαφύλαξη των νεύρων και του σφιγκτήρα. Επίσης, καθώς οι τομές είναι μικρότερες ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός  πόνο με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Κατανόηση της ανατομίας και της συμπεριφοράς του καρκίνου: εξατομικευμένη προσέγγιση

Η βαθύτερη κατανόηση της ανατομίας και της συμπεριφοράς του καρκίνου του ορθού έχει επιτρέψει στους χειρουργούς να προσαρμόζουν τις επεμβάσεις στον κάθε ασθενή. Αντί να εφαρμόζεται μια γενική προσέγγιση, οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν πιο στοχευμένες και λιγότερο επεμβατικές επεμβάσεις.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση μειώνει την ανάγκη για αφαίρεση μεγάλων τμημάτων του ορθού και των γύρω οργάνων, επιτρέποντας τη διατήρηση του σφιγκτήρα και άλλων λειτουργικών δομών. Η διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς είναι πλέον πιο εφικτή από ποτέ.

Συμπερασματικά

Τελικά, ο στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού είναι απλός: Η προσφορά του καλύτερου δυνατού ογκολογικού αποτελέσματος και ταυτόχρονα τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της φυσιολογικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Με τον συνδυασμό TNT, Υψηλής ανάλυσης μαγνητικής τομογραφίας, και σύγχρονης χειρουργικής και μιας διαρκώς αυξανόμενης κατανόησης της ανατομίας και συμπεριφοράς του καρκίνου του ορθού, επιτυγχάνουμε καθημερινά για όλο και περισσότερους ασθενείς αυτόν τον στόχο. Οι συνεχείς αυτές εξελίξεις υπόσχονται ακόμα καλύτερα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα για το μέλλον.

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI (Athens Medical Leadership and Innovation Conference ΙΙΙ), από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο AMLI 2024 αναμένεται να λειτουργήσει ως το «όχημα», όπου κορυφαίοι επιστήμονες από τα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού  Αθηνών, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις στους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσής τους. Μάθετε περισσότερα: Home - AMLI 2024

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ