Νέα
  • ΓΔ: 1438.67 +0.60%
  • Τζίρος: 109,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει για τα παιδιά έως 4 ετών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προωθεί την καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά του την υλοποίηση δράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, τόνισε σήμερα η Σοφία Ζαχαράκη, με ευκαιρία την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας Σταμάτη Αγγελόπουλο, για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού προγράμματος, που θα εφαρμόζουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στα παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας, καθιερώνεται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά έως και 4 ετών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη τους και τη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας και μάθησης για όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αφού μετά από πολλούς μήνες συνεργασίας με το ΔΙΠΑΕ υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση και με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γίνεται πράξη αυτή η μεγάλη τομή για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας. Στόχος μας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και στην κυβέρνηση, είναι να δουλέψουμε συνεκτικά, ώστε μετά την πιλοτική εφαρμογή στους πρώτους 100 σταθμούς, να προχωρήσουμε στην καθολική εφαρμογή του προγράμματος και την επιμόρφωση των παιδαγωγών σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης Σταμάτης Αγγελόπουλος τόνισε ότι «στόχος του νέου παιδαγωγικού πλαισίου είναι η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών, ώστε να υποστηριχθούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους στα τέσσερα πρώτα πιο κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα υπάρχει και μέριμνα για εξειδικευμένο υλικό ενημέρωσης προς τους γονείς, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους».

Όπως έγινε γνωστό, μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β' εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μετά από την επιμόρφωση των παιδαγωγών τους στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό θα διανεμηθεί και στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, ώστε να ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Πέραν αυτών, άμεσος στόχος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η ίδρυση ενός φορέα ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, δηλαδή του παιδαγωγικού προσωπικού των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ