Τον καταλυτικό ρόλο της αποθήκευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία περιγράφει ο Θανάσης Σακκάς, Sales Director Channels Europe της GoodWe μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ. «Η αποθήκευση είναι μονόδρομος» ξεκαθαρίζει ο κ. Σακκάς, παρατηρώντας πως τα κορεσμένα δίκτυα δεν μπορούν να υποστηρίξουν άλλα συμβατικά φωτοβολταϊκά.
Ο ίδιος προαναγγέλλει πως «θα δούμε τρομερές εξελίξεις στις τιμές των μπαταριών», οι οποίες είναι πλέον ανταγωνιστικές, όπως συμπληρώνει. «Οδηγούμαστε σε τεράστιες αλλαγές μετά τα συμβατικά φωτοβολταϊκά στις στέγες», εξηγεί ο κ. Σακκάς, λέγοντας επί της ουσίας πως νέα φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν συνοδεύονται από μπαταρίες για αποθήκευση είναι ασύμφορα και τείνουν να εξαφανιστούν από τον επενδυτικό χάρτη. «Η αποθήκευση είναι τεχνολογική επανάσταση στα φωτοβολταϊκά», εκτιμά, παρατηρώντας πως το 80% των φωτοβολταϊκών έχουν πλέον μπαταρία.
Η αποθήκευση είναι μονόδρομος. Τα κορεσμένα δίκτυα δεν μπορούν να υποστηρίξουν άλλα συμβατικά φωτοβολταϊκά
«Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά με μπαταρίες έχει πάντα κέρδος» σημειώνει ο Διευθυντής Πωλήσεων Ευρώπης της Goodwe, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο των φωτοβολταϊκών μετατροπέων, αλλά και της παροχής έξυπνων ενεργειακών λύσεων.
Σημειώνεται πως η GoodWe απευθύνεται τόσο στους μεγάλους επενδυτές, όσο και στον καταναλωτή που θέλει να τοποθετήσει ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του ή να χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρικό φορτιστή για το αυτοκίνητό του ή να κάνει αυτό που λέμε έξυπνη διαχείριση της ενεργειακής του κατανάλωσης.
Θα δούμε τρομερές εξελίξεις στις τιμές των μπαταριών, οι οποίες είναι πλέον ανταγωνιστικές
«Η μπαταρία στα φωτοβολταϊκά έχει οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή», ξεκαθαρίζει, προσθέτοντας πως τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία. Ο ίδιος ζητά γρήγορη εφαρμογή των επιδοτήσεων που ανακοινώνονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (π.χ. προγράμματα για φωτοβολταϊκά στις στέγες) επειδή στο ενδιάμεσο της ανακοίνωσης και της εφαρμογής η αγορά πάγωνει.
Στην σημερινή 10η εκπομπή Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως:
- Τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας γνώρισε ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2023, στα 16,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, από 13,7 εκατομμύρια το 2022. Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του IRENA, το άλμα του 18% σε ετήσια βάση αντανακλά την ισχυρή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχή επέκταση της κατασκευής εξοπλισμού. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της έκθεσης, ωστόσο, δείχνει μια άνιση παγκόσμια εικόνα. Σχεδόν τα δύο τρίτα της νέας παγκόσμιας ηλιακής και αιολικής ισχύος εγκαταστάθηκαν μόνο στην Κίνα πέρυσι. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ισχυρότερη ώθηση προήλθε από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των φωτοβολταϊκών, ο οποίος στήριξε 7,2 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
- Με αυξημένη προστασία και ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, έπειτα από την εκπόνηση σχετικών μελετών, προχωράει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις ελληνικές θάλασσες, τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση. «Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της επίτευξης των κλιματικών στόχων και τη φθηνής ενέργειας. Και αυτά θα επιτευχθούν με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών» ανέφερε ο υπουργός. Ως προς τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών ήταν πλήρης και ολοκληρωμένη, έχοντας και περιβαλλοντική διάσταση. Ένα ηλεκτρικό σύστημα χωρίς ανεμογεννήτριες, μόνο με φωτοβολταϊκά, έχει μεγάλους κινδύνους ευστάθειας κατέληξε ο υπουργός.
- «Για δεκαετίες, η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια χρόνια, εισάγαμε σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας. Αυτό αλλάζει σταδιακά, κυρίως λόγω της έκρηξης στην παραγωγική ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγαγε μόλις 342 Γιγαβατώρες. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2024 θα μπορούσε να καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο καθαρών εισαγωγών από το 2000. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση και υποδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας, και να αφαιρέσουμε τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη ροή ενέργειας στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσάφος.