Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Eurostat: Σημαντική αύξηση στα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους στην Ελλάδα

πράσινη μετάβαση

Τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθαν σε 317,2 δις. ευρώ το 2022 ή στο 2% του ΑΕΠ έναντι 330,2 δις. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μείωση 4%.

Η μακροχρόνια ανοδική τάση των περιβαλλοντικών φόρων επανήλθε μετά το 2020 που ήταν το έτος της πανδημίας. Ωστόσο, το 2022 μειώθηκαν κατά 15,1 δις. ευρώ τα έσοδα από φόρους στην ενέργεια και ανήλθαν σε 243 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο σύνολό τους και τα περιβαλλοντικά έσοδα

Αντίθετα, οι άλλες δύο κατηγορίες περιβαλλοντικών φόρων αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, οι φόροι ρύπανσης και πόρων αυξήθηκαν κατά 10% (+1,2 δισ. ευρώ) και οι φόροι μεταφορών κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1% (+809 εκατ. ευρώ).

Eurostat, περιβαλλοντικοί φόροι

Αύξηση των φόρων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι περιβαλλοντικοί φόροι αυξήθηκαν σημαντικά το 2022 και ανήλθαν σε 11,6 δις. ευρώ από 7,7 δις. ευρώ το 2021, με τους φόρους που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις σχεδόν να διπλασιάζονται στα 8,1 δις. ευρώ (από 4,4 δις. ευρώ). Αυξημένο φόρο, αλλά λιγότερο, πλήρωσαν και τα νοικοκυριά (3,4 δις. ευρώ από 3,18 δις. ευρώ).

Eurostat, περιβαλλοντικοί φόροι, 2

Σε επίπεδο ΕΕ, τα περισσότερα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους συγκεντρώθηκαν από επιχειρήσεις, που αντιστοιχούσαν στο 52% του συνόλου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθαν από τους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (26%) και του τομέα των υπηρεσιών (24%). Τα νοικοκυριά συνέβαλαν με το 45% των συνολικών εσόδων.

Σε 17 χώρες της ΕΕ τα νοικοκυριά κατέβαλαν πάνω από το 40% των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% στη Δανία και σχεδόν 40% στη Μάλτα.

Σε εθνικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν κατά µέσο όρο πάνω από το 50% των συνολικών φορολογικών εσόδων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW