Νέα
  • ΓΔ: 1418.16 +0.47%
  • Τζίρος: 14,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους - Επαναφορά των διαπραγματεύσεων ζητά η ΓΣΕΕ

Κατώτατος μισθός
Πηγή: Eurokinissi

Mε επίκεντρο το νέο πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό καθώς και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ξεκινάει σήμερα, αρχής γενομένης από τη ΓΣΕΕ κύκλος επαφών  με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκου Μηλαπίδη, εκτός το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς θα έχουν ως αντικείμενο διαβούλευσης την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και της θέσης των κοινωνικών εταίρων στο νέο πλαίσιο.

Ο στόχος του Υπ. Εργασίας

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου εργασίας μελετά παρεμβάσεις  στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με την κατάρτιση οδικού χάρτη με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις ώστε να αυξηθούν οι μέσοι μισθοί.

Σημειώνουμε ότι η κοινοτική οδηγία για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, που αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το Νοέμβριο, θέτει στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται  στο 25% έως 30%.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Στόχος τα 950 ευρώ - Πιο δύσκολη η αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ

Πηγή: Pexels

Η πρόταση της επιτροπής

Ειδικότερα, η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για τον κατώτατο μισθό προβλέπει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, στη βάση του παραδείγματος του γαλλικού συστήματος αλλά και παρόμοιων συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο μαθηματικός τύπος προτείνεται να λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Η τελική φόρμουλα για τον «κόφτη» στην Eισφορά Αλληλεγγύης

Η αύξηση του 2025

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο νέος μαθηματικός τύπος αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας «φωτογραφίζουν» για το 2025 αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4.7%. Το ίδιο ποσοστό αύξησης προβλέπεται και για τα επόμενα χρόνια με στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.

Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 869-870 ευρώ το 2025 ( αύξηση 40 ευρώ) ενώ τουλάχιστον  20 ευρώ θα αυξηθεί ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο. 

Πως σχολιάζουν όμως ειδικοί και κοινωνικοί εταίροι το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού;

« Ο μαθηματικός τύπος δεν πρέπει να αποτελεί ένα «άκαμπτο» εργαλείο- σημειώνει ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος-  Θα πρέπει να συμπληρώνεται και με άλλα αξιόπιστα «εργαλεία» και να επικαιροποιείται στο πλαίσιο της διαβούλευσης ώστε να έχουν πραγματικό και όχι τυπικό ρόλο οι κοινωνικοί εταίροι.»

Θετικό πρόσημο έχει για το ΣΕΒ το νέο σύστημα. « Είναι μια ενδιαφέρουσα μεταρρύθμιση την οποία θεωρούμε θετική γιατί βάζει σε τάξη και σειρά την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού- επισημαίνει ο σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου- Η αυτόματη αναπροσαρμογή του μισθού, μέσω του αλγόριθμου με αντικειμενικά κριτήρια παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις καθώς δεσμεύει και τους εκάστοτε κυβερνώντες να μην αποφασίζουν πέραν των αντοχών της οικονομίας με το βλέμμα στραμμένο για παράδειγμα στις επερχόμενες εκλογές.» 

Ποια είναι η θέση της ΓΣΕΕ σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.;

«Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη – τονίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος- Πρέπει να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο προσδιορισμός του κατώτερου μισθού να γίνεται από τις διαπραγματεύσεις των επονομαζόμενων κοινωνικών εταίρων. Αυτή είναι θέση αρχής, θέση που δεν αλλάζει, θέση που η Επιτροπή Σοφών που είχε δημιουργηθεί είπε ότι είναι η καλύτερη πρακτική σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι μία κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτερους μισθούς και γίνονται εκεί διάφορα τεχνάσματα σχετικά με το πώς θα καθορίζεται. Πάντα όμως στην Κυβερνητική λογική της νομοθέτησης από το κράτος.Αυτό μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, όπως αντίθετους μας βρίσκει οποιαδήποτε προσπάθεια  με τεχνάσματα να παρακαμφθεί η διαπραγμάτευση και η συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, που εντέλει θα μπορούσε εφόσον δεν θέλει να κάνει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, να νομοθετεί αυτό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας εργοδοτών εργαζομένων .Εμείς θα διαπραγματευθούμε, θα διαβουλευθούμε με Κυβέρνηση και Εργοδοτικές Οργανώσεις προκειμένου να είναι σαφές ότι ο κατώτερος μισθός, ο οποίος υφίστανται ασύμμετρες πιέσεις λόγω της ακρίβειας, δε μπορεί να στηρίζεται μόνο σε οικονομικά δεδομένα. Με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και της ίδιας της ευρωπαϊκής επιτροπής το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους μισθωτούς, ώστε να μην πέφτουν σε κατάσταση φτώχειας.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ