Η ανάγκη μετάβασης σε έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό διατυπώνεται σε υπό ψήφιση έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Η πανδημία έχει πλήξει σοβαρά τον κλάδο το τουρισμού, που το 2019 απασχολούσε 22,6 εκατομμύρια άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 11,2 % της συνολικής απασχόλησης στην Ένωση και συνεισφέροντας κατά 9,5 % στο ΑΕΠ της. Η πτώση των κρατήσεων ήταν δραματική καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020 καταγράφηκε μείωση κατά 92 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις απώλειες να φτάνουν το 85% στα καταλύματα, τα εστιατόρια, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους επιβάτες σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, και το 90% στις αεροπορικές εταιρείες και τις κρουαζιέρες.
Η Ευρώπη, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δέχτηκε 66% λιγότερους διεθνείς τουρίστες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και 97% λιγότερους το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με αυτά τα δεδομένα 6 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν σήμερα στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, που θα στηρίζεται σε συντονισμένα και εναρμονισμένα μέτρα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου επικεντρώνεται σε τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές που θα καθιστούν δυνατή: α)την αποκατάσταση του κλάδου μέσω σχεδίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, β) την επανεστίαση της πολιτικής διακυβέρνησης εντός του πλαισίου της Ένωσης, γ) την ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κλάδου για βιώσιμο, υπεύθυνο και έξυπνο τουρισμό και δ) την προβολή του κλάδου στο μέλλον και στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά της ζήτησης και οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν την προσαρμογή της προσφοράς.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ένωση χρειάζεται ένα κοινό πλαίσιο για τα απαραίτητα και μη απαραίτητα ταξίδια, με σαφή και διαφανή κριτήρια, προκειμένου ο ταξιδιώτης να προβαίνει σε συνειδητές επιλογές και να δοθεί στον κλάδο η δυνατότητα να προσαρμόζεται και να εφαρμόζει ομοιόμορφα υγειονομικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται τα κράτη μέλη, να θεσπίσουν κοινό πρωτόκολλο για την ασφάλεια της υγείας όσον αφορά τα τεστ πριν από την αναχώρηση, το οποίο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών των γρήγορων τεστ (rapid tests), των τεστ PCR και άλλων. Μάλιστα, ζητείται η καραντίνα να παραμείνει έσχατο μέσο αλλά, κατά περίπτωση, η διάρκειά της να μειωθεί σε έναν ελάχιστο αριθμό ημερών, ο οποίος πρέπει να είναι εναρμονισμένος σε ολόκληρη την Ένωση τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας της μετακίνησης πρέπει να είναι αναλογικός, προσωρινός και να σχετίζεται σαφώς με την πανδημία COVID-19.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!