Νέα
  • ΓΔ: 1408.97 +0.20%
  • Τζίρος: 24,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο 10λογος της 6ήμερης εργασίας - Τι ισχύει σε άλλες χώρες

γραφείο
Πηγή: Unsplash

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί ο αρνητικός αντίκτυπος της εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας παρότι μόλις 690 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εισαχθούν στο νέο θεσμό.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει αίτηση και δυνητικά μπορούν να υπαχθούν νομίμως στο μέτρο αυτό ανέρχονται συνολικά, κατά απώτατο αριθμό, σε 69.104 και αποτελούν το 2,45% του συνόλου των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα με εξαρτημένη σχέση εργασίας στη χώρα (2.820.667 εργαζόμενοι). Το κατά πόσο γίνεται ή όχι χρήση της έκτακτης βάρδιας από όλους ή από κάποιους μόνο εξ ‘αυτών (δηλ. ένα υποσύνολο) δεν προκύπτει για την ώρα από το σύστημα.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να διαγράψουν τον όρο εξαήμερη εργασία από το δημόισιο διάλογο και να τον αντικαταστήσουν με τον όρο «έκτακτη βάρδια» που αφορά τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως είναι οι βιομηχανίες.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτή  η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει  μόνο με τη συναίνεση του εργαζομένου* όπως ισχύει για κάθε υπερωριακή απασχόληση, κάτι που δεν αναγράφεται στο νόμο αλλά και στην εγκύκλιο.

►Διαβάστε επίσης: Εποχικό επίδομα: Στο τραπέζι ένας επιπλέον μισθός χωρίς αύξηση του χρόνου επιδότησης ανεργίας

Η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση – προσθέτουν κυβερνητικές πηγές- αφορά μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να παρέχουμε ασφάλεια, νομιμότητα, ευελιξία και υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN είχε πει εμφατικά ότι η εξαήμερη εργασία αποτελεί μύθο. «Πρόκειται για μύθο», είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας. Προσφέρουμε, μάλιστα, στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες, εάν συμπληρώνουν τις 40 ώρες και εφόσον το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο -πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα-, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης».

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως με ανάρτηση της στο Χ επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ  γιατί μεταξύ άλλων δεν ψήφισε την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας που εισήγαγε η κυβέρνηση στο νόμο Δουλειές Ξανά.

►Διαβάστε επίσης: Τριετίες: Σε ποιους κλάδους δεν χορηγούνται – Που θα βρουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία τους

Η κατάσταση στην ΕΕ

Tι γίνεται όμως στις άλλες χώρες της ΕΕ; Καμία χώρα δεν έχει νομοθετήσει την εξαήμερη εργασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξαήμερη εργασία προβλέπεται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις πχ στη Βιομηχανία η εναλλακτικά οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας καλύπτουν τις ανάγκες τους για επιπλέον βάρδιες με υπερωρίες.

Μάλιστα, Ιταλία και Πορτογαλία οδεύουν προς νομοθέτηση της τετραήμερης εργασίας που είναι και η κυρίαρχη τάση στο πλαίσιο της ευελιξίας της εργασίας.

Στην εφαρμογή της ρύθμισης στη χώρα μας  υπάρχει μια  «γκρίζα» περιοχή, καθώς η 6ήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν «εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας» -δηλαδή, μπορεί ο εργοδότης να επικαλεστεί απρόβλεπτο φόρτο εργασίας και να επιβάλει στους στους εργαζόμενους την 6η μέρα δουλειάς.

Τι γίνεται στην πράξη; Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου αρκετές επιχειρήσεις (πχ σούπερ μάρκετ) όσο και εργαζόμενοι (λόγω της προσαύξησης της αμοιβής) επιχείρησαν να μπουν στο ΕΡΓΑΝΗ να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εφαρμόσουν το εξαήμερο λόγω φόρτου εργασίας, αλλά το σύστημα τους «πέταγε έξω», καθώς δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες, αλυσίδες φούρνων και ζαχαροπλαστείων) προσπάθησαν τεχνηέντως να «παραπλανήσουν» την ΕΡΓΑΝΗ, προσθέτοντας νέους ΚΑΔ, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.

Αλλαγές στην ΕΡΓΑΝΗ

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον «θόρυβο», θα προχωρήσει σε παραμετροποίηση του συστήματος Εργάνη, ώστε να μην δέχεται άλλες επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες συνεχούς λειτουργίας, όπως είναι οι βιομηχανίες ενώ αν ενταχθεί παρανόμως μια επιχείρηση θα της επιβάλλεται πρόστιμο.

Τις αρνητικές  αντιδράσεις επιχείρησε να κάμψει τις προηγούμενες ημέρες και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook ξεκαθαρίζει το τοπίο με 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το θέμα της εξαήμερης εργασίας.

Συγκεκριμένα γράφει:

1. Καταργήθηκε από 1/7 η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα;

Όχι βέβαια. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ωράριο και τις ημέρες απασχόλησής τους.

2. Τότε τι ακριβώς είναι και ποιους αφορά η δυνατότητα έκτακτης ημέρας εργασίας;

Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοσθεί για επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας και αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

3. Δηλαδή δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες;

Όχι, καμία απολύτως αλλαγή. Οι εργαζόμενοι, παλαιότεροι ή νέοι, σε εμπορικά, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, γραφεία, κλπ δεν επηρεάζονται στο παραμικρό.

4. Άρα δεν καταργείται το πενθήμερο σύστημα εργασίας;

Όχι. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη και περιορισμένη κατηγορία επιχειρήσεων που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

5. Ξέρετε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που δίνουν τη δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους με ειδικά χαρακτηριστικά όπως πχ. η εστίαση, ο τουρισμός, κλπ να διευθετούν το κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας των 40 ωρών για 5 ημέρες με μία επιπλέον 6η ημέρα;

Ισχύει. Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα, με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού.

6. Μήπως η νέα ρύθμιση επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα σε όλη την αγορά εργασίας;

Όχι! Η νέα ρύθμιση δεν αφορά σε καμία περίπτωση το σύνολο της αγοράς εργασίας. Το μόνο που κάνει είναι να παρέχει τη δυνατότητα, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για μία κατ’ εξαίρεση ημέρα έκτακτης εργασίας. Επαναλαμβάνουμε, αφορά μόνο:

● Επιχειρήσεις που λειτουργούν 24/7, όπως για παράδειγμα εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες.

● Επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας, πριν κάνουν χρήση της έκτακτης ημέρας εργασίας, πρέπει υποχρεωτικά να προδηλώνουν τον έξτρα φόρτο εργασίας τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Όποιος εργοδότης επιλέξει να κάνει χρήση της έκτακτης μέρας, υποχρεωτικά καταβάλλει υψηλότερο ημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40% στον εργαζόμενο αν πρόκειται για ημέρα Σάββατο και 115% αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία. Η διασταύρωση των στοιχείων μέσα στην ΕΡΓΑΝΗ και οι έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας γίνονται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάχρησης ή παράνομης χρήσης της ρύθμισης.

7. Ναι, αλλά και πάλι βλέπουμε να επεκτείνεται έστω μια περιορισμένη μορφή «εξαήμερης» εργασίας και σε άλλους κλάδους…

Δεν ισχύει αυτό. Η νέα ρύθμιση δεν είναι εξαήμερη εργασία, είναι μία έκτακτη ημέρα εργασίας, που εφαρμόζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που λειτουργούν με κυλιόμενες βάρδιες που παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας, να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ χρήση της. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι να θεραπεύει την εκτενή αδήλωτη εργασία που έθιγε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

8. Σε άλλες χώρες όμως αρχίζει να εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία, ενώ στην Ελλάδα πάμε προς τα πίσω…

Το αντίθετο συμβαίνει. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας με το νόμο «Δουλειές Ξανά» ακριβώς διότι θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια αλλά και ευελιξία στον εργαζόμενο.

9. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους;

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που καθιέρωσε αυτή η κυβέρνηση -ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ- που πλέον από φέτος εφαρμόζεται σε όλη την οικονομία, προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις απλήρωτες υπερωρίες. Τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν σημαντική αύξηση δηλωμένων υπερωριών και επομένως υψηλότερων εισοδημάτων για τους εργαζόμενους που ήδη χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα.

10. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τι γίνεται; Αυξάνονται ή μειώνονται;

Η κυβέρνηση πιστεύει στην αξία και τη χρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διότι προστατεύουν και ρυθμίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 429 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ