Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπ. Εργασίας: «Χειρουργικές» παρεμβάσεις για περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και επίδομα γάμου 

Πηγή: Eurokinissi

Για διευκολύνσεις ή ακόμα και μικρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να ενθαρρύνει τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικότερο «όπλο» για την αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ έως το 2027 όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα η κ. Κεραμέως δήλωσε την πρόθεσή της να εξετάσει σε ποιους κλάδους δε χορηγείται το επίδομα γάμου 10% επί του μισθού το οποίο προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ανανέωσαν πρόσφατα οι κοινωνικοί εταίροι για θεσμικά θέματα καθώς οι συμφωνίες για μισθολογικά έχουν απαγορευτεί από το δεύτερο μνημόνιο. Ειδικότερα:

Συλλογικές συμβάσεις

Η σημαντικότερη πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει ο εκάστοτε υπουργός εργασίας για να διευκολύνει την αύξηση των μισθών είναι να κηρύξει υποχρεωτική την εφαρμογή της συλλογικής σύμβαση (που συνήθως προβλέπει αυξήσεις ) για το σύνολο του κλάδου.

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετές συμβάσεις έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ακόμα και κάνοντας τα «στραβά μάτια» στην προϋπόθεση του νόμου που απαιτεί «την τεκμηριωμένη βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου ότι η συλλογική ρύθμιση δεσμεύει ήδη εργοδότες, που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Παναγόπουλος: Πραγματικές αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις ζητά η ΓΣΕΕ

Που είναι τότε η δυσκολία;

Σύμφωνα με το γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, το πρόβλημα επικεντρώνεται στις μνημονιακές διατάξεις που θέτουν βαθμούς δυσκολίας στη διαιτησία -ΟΜΕΔ στην οποία οδεύουν οι κοινωνικοί εταίροι όταν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

«Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, περίπου 500.000 άτομα – τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος- που δεν έχουν υπογράψει εδώ και 14 χρόνια κλαδική σύμβαση και δυσκολεύονται να φτάσουν στη διαιτησία. Αν η διαιτητική απόφαση είχε εκδοθεί αμέσως από το 25% της κάλυψης θα είχαμε φτάσει στο 55% λόγω του πλήθους των εργαζομένων.»

Σημειώνουμε ότι το ποσοστό κάλυψης των εργαζόμενων από συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 25% έναντι 45% στην Ευρώπη ενώ η κατεύθυνση της ΕΕ μέσω των κοινοτικών οδηγιών είναι το ποσοστό να ξεπεράσει το 70%.

►Διαβάστε επίσης: FT: Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Η δυσκολία στην αύξηση των μισθών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων με σημαντικότερη τον μικρό αριθμό των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφονται. Το 2023 υπογράφηκαν και κυρώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 19 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικού ή ομοιοεπαγγελματικού, εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα. Από αυτές οι 12 είναι εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι 7 είναι τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές. Το ίδιο έτος έχουν επίσης υπογραφεί 209 επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Επίδομα γάμου

Μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αλλά και τα σουπερμάρκετ δε χορηγούν επίδομα γάμου 10% στους εργαζόμενους με το επιχείρημα ότι δε συμμετέχουν ως εργοδοτικές οργανώσεις στην υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ακόμα και οι καλοί εργοδότες των σουπερμάρκετ δίνουν ένα ποσό κατώτερο από το 10%. Αντίθετα οι μικρομεσαίοι ( ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που συμμετέχουν στην υπογραφή της σύμβασης είναι υποχρεωμένοι να χορηγήσουν το επίδομα. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα των αιτιών που «μπλοκάρουν» την αύξηση των μισθών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ