Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πως θα αλλάξει η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας

Πηγή: Eurokinissi

Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, οι ελλείψεις προσωπικού  στην αγορά εργασίας και οι μισθοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση» με τους ομιλητές να συνδέουν τα προβλήματα της οικονομίας με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων για την είσοδο εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας επισήμανε ο Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Πατέλης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην έλλειψη προσωπικού στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Στόχος είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας για να σπάσει ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας».

Κατά τον κ. Πατέλη θα πρέπει να επανέλθουν στην αγορά εργασίας:

  • Συνταξιούχοι, καθώς 2 εκατ. πολίτες που συνταξιοδοτήθηκαν είναι κάτω των 74 ετών. Η αλλαγή του καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που δεν υφίστανται πλέον περικοπές στις συντάξεις τους  έφερε ήδη πάνω από 100.000 συνταξιούχους στην αγορά εργασίας.
  • Φοιτητές για τους οποίους πρέπει να ανοίξουν οργανωμένα θέσεις εργασίας
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν  μικρή συμμετοχή στην εργασία και ελάχιστη στην ηλικία άνω των 54 ετών.
  • Άτομα με αναπηρία για τα οποία πρέπει να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στην αγορά εργασίας
  • Έλληνες  που έφυγαν στο εξωτερικό στους οποίους πρέπει να δοθούν κίνητρα να επιστρέψουν . Σύμφωνα με τα στοιχεί από τις 500.000  που έφυγαν επέστρεψα οι 250.000.

Μετακλήσεις εργατικών χεριών από τρίτες χώρες

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής αναφέρθηκε στις κοινωνικές ανισότητες  και στις αποκλείσεις της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Παρότι  μια σειρά από δείκτες έχουν αρνητικό πρόσημο  και βρισκόμαστε στην 96η θέση αναμεσά σε 117 χώρες από πλευράς ανάπτυξης ,η κυβέρνηση εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία – τόνισε η κ. Νοτοπούλου- Δεν έχουμε δει  σχέδιο για το  πολυπόθητο άλμα της οικονομίας  ενώ διαιωνίζονται τα προβλήματα στον τομέα απόδοσης δικαιοσύνης , τη χαμηλή παραγωγικότητα και της επενδύσεις σε μη παραγωγικές τοποθετήσεις. Οι αρνητικοί δείκτες όσον αφορά την κοινωνική βιωσιμότητα άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Οσον αφορά τη στήριξη της γυναίκας για να εισέλθει στην αγορά εργασίας . επισημαίνω ότι επίδομα μητρότητας δεν παίρνουν  οι γυναίκες που απασχολούνται εποχικά στο τουρισμό  και άλλες κατηγορίες εργαζομένων γυναικών. Επίσης οι μισθοί δύσκολα θα αυξηθούν όταν στην Ελλάδα μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις έναντι 45% στην ΕΕ η οποία έχει εκδώσει οδηγία το ποσοστό να αυξηθεί στο 80%»

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός, Μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  έσωσε έμφαση στις περιφερειακές ανισότητες τονίζοντας ότι η υπόλοιπη Ελλάδα πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βιώνει ερημοποίηση .

Ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση αν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη και οι αμοιβές τονίζοντας «Αν δεν αλλάξουμε πολιτικές προκειμένου η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική στις κρίσεις και αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά ζητήματα ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ορατός.»

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Δ/ντής στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης  της παραγωγικής βάσης της οικονομίας ώστε να μη βασίζεται μόνο  στον τουρισμό που αποδεικνύεται ευάλωτος .

Το στοίχημα είναι ο ρυθμός ανάπτυξη από το 1% να φτάσει στο 2%- 2.5% με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη . Η οικονομία πρέπει να « ασπρίσει» ώστε να μειωθούν οι παθογένειες. Η αυξημένη φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν αντικίνητρα για την είσοδο στην αγορά εργασίας καθώ αρκετοί πολίτες προτιμούν να παίρνουν επιδόματα από το να εργάζονται. Χρειάζεται να ελαφρυνθούν οι εισφορές και η φορολογία αν και δύσκολα η ανεργία θα πέσει από το 10.6% στο 9% που ήταν το 2008. Να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα για τις επιχειρήσεις , να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό .

Ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Δ/ντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη βελτίωση της θέσης της μεταποίησης κατά 2.5%  στην ελληνική οικονομία που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να χαραχθεί στρατηγική αυτονομία και  βιομηχανική πολιτική στη χώρα.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ