To γαλλικό μοντέλο καθορισμού του κατώτατου μισθού θα μελετήσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας η οποία επεξεργάζεται την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά και την στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου ο οποίος προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κλπ) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Ένα μοντέλο δηλαδή που ακολουθεί λίγο πολύ το μοντέλο της αναπροσαρμογής των ελληνικών συντάξεων, η οποία αναπροσαρμογή είναι αυτόματη και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη.
Ερχεται αλγόριθμος όπως στις συντάξεις
Ο εν λόγω αλγόριθμος θα αποτελέσει τη βάση των μελετών των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τον κατώτατο μισθό προκειμένου την τελική απόφαση να πάρει η κυβέρνηση.
Με αυτόν τον τρόπο οι προσεγγίσεις των φορέων δεν θα απέχουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά στο προτεινόμενο ύψος του μισθού. Και επίσης θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα προκύπτει η ετήσια αναπροσαρμογή, όπως συμβαίνει και με τις συντάξεις.
Η αλλαγή αυτή του ισχύοντος πλαισίου θα δώσει, ίσως, και μια «λύση» πολιτικού χαρακτήρα, όταν ο πληθωρισμός θα έχει πλέον αποκλιμακωθεί σημαντικά και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν θα είναι τόσο γενναίες όσο ήταν μέχρι σήμερα.
Από το φθινόπωρο
Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η αλλαγή τεθεί κατά προτεραιότητα στην ατζέντα της υπουργού εργασίας Νίκης Κεραμέως θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο.
Εχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Μακρόν χορήγησε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό 9% τον Ιανουάριο του 2023 και 8% τον Ιανουάριο του 2022 (πολύ υψηλότερες του πληθωρισμού) ενώ η ενωμένη αριστερή αντιπολίτευση του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατά την προεκλογική εκστρατεία της υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα κατά 200 ευρώ, ώστε να φθάσει τα 1.600 ευρώ μηνιαίως.
►Διαβάστε επίσης: Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σύγχυση με διπλές επιλογές και εξαιρέσεις
Η επιτροπή του Υπ. Εργασίας
Υπενθυμίζουμε ότι η επιτροπή του υπουργείου εργασίας επεξεργάζεται τη δέσμευση που έχει η χώρα έναντι της ΕΕ, να ενσωματώσει δια νόμου, την Κοινοτική Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022, που αφορά στους επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ συνολικά.
Παράλληλα υπάρχει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 131 του ILO, που επίσης πρέπει να ενσωματωθεί. Η αρμόδια Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το προπαρασκευαστικό έργο της μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 και έως τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πρέπει το αργότερο να έχει υιοθετηθεί η σχετική Οδηγία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Όπως ορίζεται, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα καθορίζουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή εκπροσώπων από τα συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών.
►Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Ο γρίφος των αναδρομικών – Ποιοι πληρώνονται και ποιοι περιμένουν
Παράταση της ΕΓΣΣΕ
Την ίδια ώρα παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2021 (Π.Κ. 16/1-7-2021) που είχε παραταθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023 (Π.Κ. 15/30-6-2022).
Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς θα έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Με την ΕΓΣΣΕ προστατεύονται θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων ( πχ άδειες για τους γονείς) ενώ ανανεώνεται και η ισχύς του επιδόματος γάμου 10% για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.
Στη σύμβαση προστέθηκε και το καταστατικό του Νομικού Προσώπου Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ) που συστάθηκε με τη ΕΓΣΣΕ 2022. Σύμφωνα με το καταστατικό τα μέρη συμφωνούν στη δημιουργία νέου νομικού προσώπου - αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης», σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθ. 15 παρ. 5 του Ν. 4921/2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!