Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Λίφτινγκ και στο εποχικό επίδομα των εργαζόμενων στον τουρισμό - Το σχέδιο

Αλλαγές και στα εποχικά επιδόματα ανεργίας, που εισπράττουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό το χειμώνα και μετά την λήξη της σεζόν, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πέρα από την αναμόρφωση της τακτικής επιδότησης ανεργίας που πληρώνει η ΔΥΠΑ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί σε πιλοτικό αρχικά στάδιο πιθανότατα από το φθινόπωρο – αν δεν πάει για λίγο αργότερα λόγω της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας – το σχέδιο περιλαμβάνει και «λίφτινγκ» στο εποχικό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, δηλαδή όσοι δουλεύουν με τη σαιζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» σε… ανύποπτο χρόνο αρκετά πριν τις Ευρωεκλογές είχαν γίνει επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο για ένα σχέδιο (που το θέλει βέβαια η πλευρά των εργαζομένων) που προβλέπει επέκταση του εποχικού επιδόματος σε 5 μήνες από 3 μήνες σήμερα.

Εκεί είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για επιμερισμό του επιπλέον κόστους ανάμεσα στο κράτος (ΔΥΠΑ) και τους εργοδότες, ώστε να επωμιστεί η κάθε πλευρά το κόστος για ένα επιπλέον μήνα επιδότησης των εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κράτος να πληρώσει τον 4ο μήνα και οι εργοδότες τον 5ο μήνα (με την απόλυση). 

Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει και πλέον τα «σπουδαία» μετατίθενται για το φθινόπωρο όταν θα μπαίνει σε εφαρμογή σταδιακά η μεγάλη μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, που προβλέπει:

  • Εμπροσθοβαρές επίδομα ανεργίας (τακτική επιδότηση) με μεγαλύτερο ποσό στην αρχή της ανεργίας και μειούμενο ποσό όσο περνούν οι μήνες
  • Ποσό bonus (για παράδειγμα 100 – 200 ευρώ) στην τακτική επιδότηση για όσους έχουν αρκετά χρόνια εργασίας (π.χ. πάνω από 20ετία) και υψηλότερους μισθούς
  • Συγχώνευση (και κατάργηση) του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (σήμερα 200 ευρώ για 12 μήνες μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας) με το επίδομα τακτικής ανεργίας
  • Λίφτινγκ στην εποχική επιδότηση ανεργίας  

Σήμερα η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες δηλαδή για 3 μήνες. Το ποσό του επιδόματος είναι ίδιο με την τακτική επιδότηση ανεργίας, δηλαδή σήμερα 510 ευρώ το μήνα.

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ  «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», προανήγγειλε δραστικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική με τις πρώτες αποφάσεις να αφορούν το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα για τον τουρισμό.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, ενώ όπως περιέγραψε η μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, θα έχει βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.

Ποιοι εισπράττουν το εποχικό επίδομα ανεργίας

Για να λάβει ένας εργαζόμενος στον τουρισμό το εποχικό επίδομα ανεργίας τον χειμώνα υπάρχουν σήμερα οι εξής προϋποθέσεις: 

Νέοι επιδοτούμενοι

Νέοι Επιδοτούμενοι που έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για μία σαιζόν:

  • τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά με κρατήσεις υπέρ του κλάδου  ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο (2) τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  •  ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν από  την έναρξη της επιδότησής τους

Νέοι επιδοτούμενοι που έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχόμενες σαιζόν:

  • τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά με κρατήσεις υπέρ του κλάδου  ανεργίας κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας τους και
  • ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο (2)  προηγούμενα έτη πριν από  την έναρξη της επιδότησής τους

Παλαιοί επιδοτούμενοι

Παλαιοί επιδοτούμενοι που έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για μία σαιζόν:

  • τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά με κρατήσεις υπέρ του κλάδου  ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο (2) τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής

Παλαιοί επιδοτούμενοι που έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχόμενες σαιζόν:

  • τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά με κρατήσεις υπέρ του κλάδου  ανεργίας κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας τους

Το λίφτινγκ στο επίδομα ανεργίας 

Όπως έχει γράψει η «Η», προς το φθινόπωρο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ομάδες ανέργων που θα επιλεγούν δειγματοληπτικά το νέο επίδομα ανεργίας το οποίο θα ευνοεί κυρίως όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και ικανοποιητικές αποδοχές.

Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «να  είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ πάνω από 20 έτη) και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει στο παρελθόν ξανά επιδότηση ανεργίας.

Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:

  1. Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό (με τα σημερινά δεδομένα είναι 510 ευρώ), αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
  2. Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν έως τώρα επεξεργαστεί οι υπηρεσίες το α’ τρίμηνο της ανεργίας, εξετάζεται το επίδομα να ανέλθει στο 70% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (αντί για 55% που είναι σήμερα) ώστε να φτάσει στα 640 ευρώ από 510 ευρώ σήμερα.

Εν συνεχεία θα υπάρξει μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού για κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν για να συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής.

Η μείωση θα είναι τέτοια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 7.140 ευρώ (510χ14) που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση. Έτσι, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι για το δεύτερο τρίμηνο ανεργίας, το ποσό να υποχωρεί στο 65% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (600 ευρώ). Το γ’ τρίμηνο να περιορίζεται στο 55% όπως είναι και σήμερα (510) και ακολούθως να πέφτει κάτω από το 55%.

Στόχος της αυξομείωσης των ποσών είναι να ενισχυθεί η οικογένεια το πρώτο διάστημα της ανεργίας που υφίσταται σοκ εξαιτίας της αιφνιδιαστικής πτώσης του εισοδήματος και να δοθεί κίνητρο για την επανασύνδεση του ανέργου με την αγορά εργασίας.

  • Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο  μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Αποτελεσματικότητα: Αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμα και να καταργηθούν πολύπλοκες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.
  • Εμπροσθοβαρές: Δεν θα χορηγείται το ίδιο ποσό  κάθε μήνα όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει μεγαλύτερο και θα μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τους πρώτους μήνες ανεργίας, από την απότομη μείωση εισοδήματος.

Μάλιστα με τις παρεμβάσεις που προωθούνται στο νέο επίδομα ανεργίας θα ενσωματωθεί το παλιό, μαζί με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που αναμένεται να καταργηθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ