Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, και επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εισαγωγή και η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας είναι πλέον γεγονός. Το σύστημα αυτό και οι επιδράσεις του γίνονται αντιληπτές στην πλειοψηφία των τομέων του ανθρώπινου βίου. Η έλευση και η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Πρόσφατη ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο ανέφερε ότι σχεδόν το 40% του εργατικού κόσμου εκτίθεται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν κατά βάση επαγγέλματα που απαιτούν πολλές ικανότητες και ως εκ τούτου κυρίως ο αναπτυγμένος κόσμος αντιμετωπίζει τους περισσότερους κινδύνους. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και τις περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στις προηγμένες οικονομίες, περίπου το 60 % των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισές από αυτές μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.
Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις εργασίες ενδέχεται να εξαφανιστούν.
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα χτυπήσει την παγκόσμια αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι», προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πρόσφατη έκθεση Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), Μάρτιος 2024-Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα ανέφερε πως: Μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κινδυνεύουν από την επικείμενη επικράτηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Το 27,6% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απειλείται λόγω της αυτοματοποίησης. Ο μέσος όρο για τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 26,8%.
Προς το παρόν, η επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας δείχνει μικρή, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία (36,4%) και την Σλοβακία (35,7%) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί μόνο το 17,7% των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία (27,4%) και την Ισπανία (28,0%). Οι εργαζόμενοι ήδη ανησυχούν : σύμφωνα με περυσινή έκθεση του ΟΟΣΑ σε επτά χώρες-μέλη, τρεις στους πέντε φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης εντός της επόμενης δεκαετίας.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα έναντι της επέλασης της τεχνητής νοημοσύνης. Το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τους εργαζομένους και το εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους, θα καθοριστεί από τους χειρισμούς των κυβερνήσεων και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!