Στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται το πρόβλημα των ελλείψεων εργαζόμενων και των κενών θέσεων εργασίας, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που ψάχνουν. Πρόσφατα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με ανάρτησή του στο X (πρώην twitter) παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνοντας ότι «οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 38.000 στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 82% και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009».
Οι κλάδοι που υποφέρουν
Σύμφωνα με τα στελέχη του μηχανισμού διάγνωσης Αναγκών στην αγορά εργασίας οι κενές θέσεις ήταν λιγότερες τα προηγούμενα χρόνια. Όμως παρά την αύξηση, ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι περισσότερες κενές θέσεις καταγράφονται σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο (6.125), αλλά και στον κλάδο υγείας (5.455). Μάλιστα στην υγεία καταγράφονται οι περισσότερες ελλείψεις ως αναλογία με τους απασχολούμενους.
Ακολουθούν ο κλάδος «Παροχή νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων» και οι «επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες».
Ο τουρισμός όντως αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ το τρίτο τρίμηνο του 2023 ανέρχονται σε 3.297. Δηλαδή δεν είναι στην κορυφή της λίστας σε σχέση με τους άλλους κλάδους
Γιατί δεν καλύπτονται οι θέσεις
Στο φλέγον ερώτημα γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας, οι ειδικοί απαντούν ότι οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:
- Οι χαμηλοί μισθοί, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι όχι τόσο καλές θέσεις εργασίας
- Η φυγή στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης και υψηλότερα αμειβόμενης δουλειάς
- Η άρνηση των νέων να ασχοληθούν με τα χωράφια και τις χειρωνακτικές εργασίες.
- Το προβληματικό skills matching. Δηλαδή οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες δεν «κουμπώνουν» με τα προσόντα των ανέργων.
- Η ελλιπής διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.
- Οι διακρίσεις στις πρακτικές προσλήψεων, όπως η διάκριση λόγω ηλικίας ή φύλου η όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει. Πλην των μεγάλων εταιριών, οι εργοδότες δεν είναι ανοιχτοί στις προσλήψεις χάνοντας έτσι ταλέντα, δυσεύρετα στην αγορά.
- Η αναντιστοιχία μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι δουλειές και αυτών που κατοικούν οι άνεργοι (spatial mismatch). Οι Έλληνες δύσκολα φεύγουν από τον τόπο διαμονής τους για να πάνε κάπου αλλού εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.