«Στόχος των δράσεων μας είναι να φέρουμε την Αστυνομία κοντά στους πολίτες, να δημιουργήσουμε μια ασφαλή πόλη, να αισθάνονται οι πολίτες την Αστυνομία κοντά τους, να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας που θα τους οδηγήσει στη βεβαιότητα για το σπίτι τους και την ασφάλεια των παιδιών τους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ολοκλήρωση συσκέψεων στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Υπουργός μαζί με τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη συζήτησαν με τους Διευθυντές των υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης τον νέο σχεδιασμό ασφάλειας, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, επιπλέον 150 αστυνομικοί, θα στελεχώσουν τις ομάδες της ΟΠΚΕ και της «ΔΡΑΣΗ» ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες, τόσο με ομάδες ήπιας αστυνόμευσης, όσο και με ομάδες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάπτυξη ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και αθλητικής βίας, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ζητά από τους Αξιωματικούς να αξιοποιήσουν το προσωπικό που διαθέτουν και να εργαστούν όλοι μαζί εντατικά, ώστε να υπάρξουν άμεσα θετικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.
Τέλος, στη διάρκεια των συσκέψεων δόθηκε έμφαση και στην ενίσχυση των υπηρεσιών της τροχαίας με επιπλέον 75 άτομα, με στόχο να επιτευχθεί η βελτίωση της κυκλοφορίας με την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών δυσχερειών λόγω του Fly Over, αλλά και η μείωση των επικίνδυνων παραβάσεων, οι οποίες οδηγούν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
«Η Αστυνομία έχει ως καθήκον την ασφάλεια όλων των πολιτών, είναι δίπλα σε όλους», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
«Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να φέρουμε την Αστυνομία κοντά στους πολίτες, να δημιουργήσουμε μια ασφαλή πόλη, να αισθάνονται οι πολίτες την Αστυνομία κοντά τους. Στόχος μας είναι κάθε πολίτης να έχει ένα αίσθημα ασφάλειας που θα τον οδηγήσει στη βεβαιότητα για το σπίτι του και την ασφάλεια των παιδιών του. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες τις τελευταίες μέρες και επαναφέρουμε προσωπικό, από διάφορες υπηρεσίες, στον δρόμο, στις μάχιμες υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές τους, στα παιδιά τους που παίζουν στις παιδικές χαρές, στις πλατείες και στους χώρους άθλησης, αυτές οι οποίες περιπολούν στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης.
Φέραμε 225 άτομα, μέσα σε λίγες μέρες, στις μάχιμες υπηρεσίες. Εξ’ αυτών 75 θα στελεχώσουν την Τροχαία της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Θεσσαλονίκη έχουμε το πρόβλημα με το fly over και το κυκλοφοριακό. Νομίζω ότι η προσθήκη αυτών των στελεχών της Αστυνομίας, θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση της πόλης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας στον περιφερειακό. Ασφαλώς, η Αστυνομία δεν μπορεί να απορροφήσει αυτή την κίνηση από την κυκλοφορία τόσων χιλιάδων οχημάτων, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία και την πρόσβαση των οδηγών και των κατοίκων στους προορισμούς τους.
Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε, εκτενώς, πολύ επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, την ασφάλεια της χώρας και συνίστανται στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά μας, για τους ανηλίκους. Η βία των ανηλίκων είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που θέλει σοβαρή, υπεύθυνη και ευαίσθητη αντιμετώπιση. Έχουμε συστήσει υπηρεσίες και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στα σημεία που συγκεντρώνονται πολλοί νέοι. Δημιουργούμε προϋποθέσεις για να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες μας σε περίπτωση περιστατικών.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ενδοοικογενειακή βία. Έχουμε δημιουργήσει δυο Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, θα φτιάξουμε και ένα τρίτο, ενώ, ταυτόχρονα βελτιώνουμε σημαντικά τις υποδομές, το προσωπικό, με την περαιτέρω εκπαίδευση του, αλλά και τη δυνατότητα γρήγορης καταγγελίας από την πλευρά των πολιτών. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους πολίτες που μπορεί να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα παιδιά μας, όλους εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται σε αδύναμη θέση και είναι ευάλωτοι, ανά πάσα στιγμή, με τα μέσα που υπάρχουν, αλλά και με αυτά που θα δοθούν στη συνέχεια να μπορούν να καταγγείλουν οποιοδήποτε γεγονός απειλεί την ασφάλειά τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.
Τέλος, υπήρξε αρκετά μεγάλη συζήτηση για το θέμα της αθλητικής βίας. Μπαίνουμε σε μία καινούρια εποχή, με τα νέα μέτρα τα οποία θεσπίζονται, τα οποία βδομάδα με τη βδομάδα θα υλοποιηθούν με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, όπως είναι οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέτρα που ήδη δρομολογούνται από το Υπουργείο Αθλητισμού και την Ελληνική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα γήπεδά μας, τα στάδιά μας, οι αγώνες, τα σπορ να είναι μία πραγματική χαρά και γιορτή και όχι πεδίο αναμέτρησης εγκληματικών ομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι γονείς με τα παιδιά μας, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να χαιρόμαστε το πανηγύρι των σπορ, του αθλητισμού, έτσι ώστε να προσθέτουμε στη ζωή μας καλύτερη ποιότητα, χαμόγελο και ευτυχία. Θα είμαστε κοντά και δίπλα στις ομάδες όλων των αθλημάτων, έτσι ώστε, σε συνεννόηση μαζί τους, να καταπολεμήσουμε εκείνα τα φαινόμενα, εκείνες τις μειοψηφίες που δυσφημίζουν τον αθλητισμό και ταυτόχρονα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον άδικο, τραγικό χαμό ενός παλικαριού της Αστυνομίας, του Γιώργου Λυγγερίδη. Πρέπει να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, όπως ο άδικος χαμός παιδιών, νεαρών οπαδών, οι οποίοι βρέθηκαν κάποια στιγμή είτε στον χώρο του γηπέδου, είτε έξω από αυτόν και έγιναν στόχοι δολοφονικών επιθέσεων. Πρέπει να τελειώσουν αυτά τα φαινόμενα στην πατρίδα μας. Δεν τιμούν την κοινωνία μας και θα είμαστε εδώ για να τα καταπολεμήσουμε».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!