Με παζλ μοιάζει η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, η οποία δείχνει υψηλή ανθεκτικότητα παρά τα σημάδια ύφεσης στην οικονομία που διαγράφονται στον ορίζοντα.
Εν μέσω ενός σκηνικού ύφεσης, η ανεργία στην Ευρωζώνη, όπως έδειξαν πρόσφατα στοιχεία, μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ τον Νοέμβριο, στο 6,4% από 6,5% τον Οκτώβριο και 6,7% τον Νοέμβριο του 2022.
Η μείωση της ανεργίας, η οποία υποδηλώνει μία στενότητα στην αγορά εργασίας, συντηρεί τις αυξήσεις μισθών σε σχετικά υψηλά επίπεδα και κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιφυλακτική να κηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού και να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις των επιτοκίων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τα αποτελέσματα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων για το 2025 πριν προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από το Νταβός ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να έχει «σοβαρό αντίκτυπο» στα σχέδια της ΕΚΤ. Οπως πολλοί συνάδελφοί της, θέλει να «δει τα στοιχεία» για τους μισθούς του 2024 πριν μειώσει το κόστος δανεισμού.
Οι εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου, αν και οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα προχωρήσει σε κίνηση τον Απρίλιο.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί φέτος, με την αύξηση των μισθών να μετριάζεται σταδιακά στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023, αλλά η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.
Το πώς οι αγορές εργασίας παγκοσμίως αντέχουν τόσο καλά είναι αντικείμενο πολλών εικασιών. Η «συσσώρευση εργατικού δυναμικού», με τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν να μειώσουν το προσωπικό τους από φόβο μήπως δυσκολευθούν αργότερα να κάνουν προσλήψεις, μπορεί να είναι ένας λόγος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Άλλοι επισημαίνουν τις αναρρωτικές άδειες, οι οποίες είναι πιο διαδεδομένες από ό,τι πριν από την πανδημία. Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα η μείωση της παραγωγικότητας, η οποία συνέβαλε στην απότομη αύξηση του λεγόμενου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος - την οποία η ΕΚΤ εντόπισε τον Δεκέμβριο ως έναν λόγο των αυξημένων εγχώριων πιέσεων στις τιμές.
Αυξήσεις μισθών στη Γερμανία
Ενώ οι μεγάλες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία δεν θα γίνουν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι πρόσφατες συμφωνίες δείχνουν συνεχείς ανοδικές πιέσεις. Οι μισθοί των υπαλλήλων της χαλυβουργίας και του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 5% το 2025, ενώ οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θέλουν αύξηση 21% για την πλειοψηφία των χαμηλότερα αμειβόμενων, σύμφωνα με το συνδικάτο IG Bau.
Με την Bundesbank να προβλέπει μόνο περίπου 3% αύξηση των μισθών στις διαπραγματεύσεις για το επόμενο έτος, ο πρόεδρός της, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχει χαρακτηρίσει τους μισθούς ως τον «μεγάλο άγνωστο», ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες σηματοδοτούν αρκετά υψηλές αυξήσεις.
Ο Μάριο Σεντένο, κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας , που είναι οικονομολόγος της εργασίας , ήταν πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει πολλούς λόγους ανησυχίας.
Ό,τι και αν συμβεί, ο πληθωρισμός δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και από το πώς οι εταιρείες θα ανταποκριθούν στους υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με αναλυτή. «Βασικά, έχουν την επιλογή να αυξήσουν τις τιμές πώλησης για να διατηρήσουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την ΕΚΤ ή μπορούν να αρχίσουν να επανεξετάζουν τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν, κάτι που θα σήμαινε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική από ό,τι νομίζουμε», σημείωσε.
Η ΕΚΤ βασίζεται σε μια πληθώρα δεικτών για τους μισθούς και χωρίς μίας ταχεία επιδείνωση τους, «είναι πολύ εύκολο για τα γεράκια να διατηρήσουν τη γραμμή τους, η οποία είναι ότι πρέπει να δούμε τα επίσημα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, τα οποία δεν θα έχουμε μέχρι τη συνεδρίαση του Απριλίου», δήλωσε άλλος αναλυτής.
Τα οριστικά στοιχεία από τη Eurostat θα είναι διαθέσιμα μόνο στο τέλος του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!