Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία είναι οι επόμενοι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα του ηλεκτρονικού συστήματος 50.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενους στο εμπόριο καθώς και 17.500 επιχειρήσεις και 230.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία.
Και οι δύο κλάδοι έχουν ζητήσει διαβουλεύσεις με το υπουργείο πριν από την εφαρμογή του μέτρου καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία που χτυπούν ήδη κάρτα, δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους γιατί δουλεύουν σε περιβάλλον με εύφλεκτα υλικά η απασχολούνται σε 3 βάρδιες με διαλείμματα
Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, ενώ υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν έχουν καν οργανωμένο λογιστήριο.
Ο στόχος
Ο επόμενος στόχος είναι η ψηφιακή κάρτα να καλύψει από τον Οκτώβριο του 2024 επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος να εφαρμοστεί στο σύνολο της οικονομίας έως το τέλος του 2024.
Στην πλήρη του εξέλιξη, το μέτρο θα αφορά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε τουλάχιστον 65.000 επιχειρήσεις.
Μάλιστα όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης στο περιοδικό Epsilon 7, η Ψηφιακή Κάρτα σε ένα χρόνο θα εφαρµόζεται σε όλη την αγορά εργασίας και έως το 2027 και στο Δηµόσιο.
►Διαβάστε επίσης: Επίδομα ανεργίας: Ερχεται πιλοτική εφαρμογή νέου μοντέλου - Πλαφόν στα 1.300 ευρώ
Η χρησιμότητα της ψηφιακής κάρτας
Υπενθυμίζουμε ότι η ψηφιακή κάρτα καλύπτει ήδη περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών.
Το ηλεκτρονικό σύστημα θα βοηθήσει ώστε να αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται ο συνολικός χρόνος εργασίας, σε κάθε εργαζόμενο που το επιθυμεί.
Ηδη, έχει μειωθεί η γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις που εθελοντικά εφαρμόζουν, εκτός χρονοδιαγράμματος, την ψηφιακή κάρτα, καθώς προβλέφθηκε η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προ-δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες αλλά και το ωράριο εργασίας.
Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!