Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Γεωργιάδης: Με 15ετία σε τρεις μήνες η έκδοση της επικουρικής σύνταξης

Πηγή: Eurokinissi

Περίπου 14.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διάταξη για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να περιοριστούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

 Με τη διάταξη θα δίνεται η ευκαιρία να θεμελιώνεται δικαίωμα για έκδοση επικουρικής σύνταξης με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, κάτι που ισχύει ήδη για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου για το μίνι ασφαλιστικο νομοσχέδιο  ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης,  οι εκκρεμείς επικουρικές έχουν υποχωρήσει στις 42.000 με στόχο να περιοριστούν στις 30.000.

Παράλληλα περί τις 12.000 είναι οι εγκλωβισμένοι οφειλέτες που θα μπορέσουν άμεσα να βγουν στη σύνταξη με την αύξηση του ορίου των οφειλών που προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιτραπεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να αποδειχθεί ότι ο οφειλέτης είναι αναξιόπαθων και όχι στρατηγικός «φεσατζής». 

►Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικό: 22 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα - Παραδείγματα 

«Λανθασμένη η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών,  αλλά θα τη σεβαστούμε»

Για την επικείμενη ρύθμιση που θα αφορά στις αυξήσεις των συντάξεων των δικαστικών ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν και τη θεωρεί λανθασμένη πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο η ρύθμιση πρέπει να στοχεύει στα εξής: Να μη βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα καλλιεργώντας έδαφος για να εγερθούν αιτήματα από άλλους κλάδους και να μη δημιουργεί το αίσθημα αδικίας σε άλλους κλάδους συνταξιούχων.

Αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Για το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΑΣ) που επιβαρύνει περίπου 400.000  συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ , ο κ. Γεωργιάδης είπε « θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ, εξασφαλίζοντας ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» χωρίς όμως να δεσμευτεί για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του μέτρου.

Περίθαλψη μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ

Επίσης στο μίνι ασφαλιστικο θα διευκρινίζεται η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών από ανθρώπους που δεν το δικαιούνται. Ως προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης, ορίζεται πλέον η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ. Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

«Υπάρχουν άνθρωποι - τόνισε ο κ. Γεωργιάδης - που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να νοσηλευτούν και τους γράψουν φάρμακα». 

Όσο για τη φορολόγηση του εφάπαξ ή της σύνταξης που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι ο συντελεστής φορολογίας θα κυμανθεί από 2,5% έως 20% ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην επαγγελματική ασφάλιση.

Μέχρι σήμερα το εφάπαξ ήταν αφορολόγητο γι ΄αυτό και οι ασφαλισμένοι προτιμούσαν την εφάπαξ παροχή έναντι της σύνταξης που φορολογείται ως εισόδημα με βάση την κλίμακα.

Η φορολόγηση του εφάπαξ

Το σχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπει στο εξής η  φορολόγηση του εφάπαξ να είναι διπλάσια από εκείνη των συντάξεων και να επιβάλλεται κλιμακωτά  ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ΤΕΑ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Περισσότερα χρόνια παραμονής θα ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής, με μεγαλύτερο, προκειμένου να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης μέσω της οποίας διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου.

Ετσι, για έως 5 χρόνια παραμονής ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 20% και για τη σύνταξη 10%.

Από 6 έως 15 χρόνια παραμονής , ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 15% και για τη σύνταξη 7.5%.

Από 16 έως 25 χρόνια παραμονής ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 10% και για τη σύνταξη 5%.

Από 26 χρόνια και πάνω , ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 5% και για τη σύνταξη 2.5%.

Το νέο καθεστώς θα προβλέπει όριο παραμονής στο ΤΕΑ  τα πέντε έτη  για να δικαιούται ο ασφαλισμένος τις παροχές. Για όσους επιθυμούν να εξέλθουν του ΤΕΑ πριν συμπληρωθεί η συγκεκριμένη πενταετία, τότε θα επιβαρύνονται με  επιπλέον πέντε μονάδες φορολόγησης, ανάλογα το είδος της παροχής που θα επιλέξουν.

Προϋπόθεση λήψης της παροχής από το ΤΕΑ είναι είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης. Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή, εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη ζωή τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ