Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν υπήρχε η αισιοδοξία ότι η πανδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι επίκειται η κατάθεση ενός εργασιακού νομοσχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ο,τι επακολούθησε, βέβαια, άλλαξε τα δεδομένα και το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει βγει ακόμη προς διαβούλευση. Κάποιες πληροφορίες θέλουν αυτό να συμβαίνει μέσα στο μήνα, αλλά είναι σίγουρο ότι εάν η πανδημία συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της, θα έχουμε μία ακόμη αναβολή.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να συσχετιστεί η κατάθεση με την πανδημία. Θέλει αυτό να συμβεί σε σχετική ηρεμία και βέβαια να συγκεράσει τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων, στο μέτρο βέβαια που αυτό είναι εφικτό.
Δεδομένες οι αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα
Ολοι γνωρίζουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, αν πάει στην Βουλή στο αρχικό του περίγραμμα θα φέρει αντιδράσεις, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τα συνδικάτα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίοι οι χαρακτηρισμοί από κάποιους περί «εργασιακού μεσαίωνα», όταν αποσπάσματα του Νομοσχεδίου είδαν το φως της δημοσιότητας, υπό την έννοια της διαρροής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί τομή για την ελληνική κοινωνία και διαφωνεί ριζικά και κάθετα ότι είναι αντεργατικό. Το αντίθετο, μάλιστα, θεωρεί ότι ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό πάγια αιτήματα των εργαζομένων. Από την άλλη βέβαια θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που στηρίζονται σε συνθήκες άλλων εποχών, τα οποία έχουν νομοθετηθεί λαμβάνοντας υπόψη άλλα δεδομένα.
Ευέλικτο ωράριο και πληρωμή της υπερωρίας με ρεπό
Ενα από τα σημεία του νομοσχεδίου που αν μη τι άλλο θα συζητηθούν είναι το ωράριο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, διότι επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.
Μία άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές τους εργαζομένους τους. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων.
Επιχείρηση «φρένο στις παράλογες απεργίες»
Φρένο στις παράλογες απεργίες που γίνονται μόνο και μόνο για να βγει η συνδικαλιστική «υποχρέωση», θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο που φέρει ως τίτλο «ρυθμίσεις θεμάτων της αγοράς εργασίας». Πάντως με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι συνθήκες προκειμένου να προκηρυχθεί απεργία δυσκολεύουν ιδιαίτερα, αφού εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και κατά συνέπεια οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα παρά σε ψευδεπίγραφες πλειοψηφίες.
Να σημειωθεί ότι με το νέο νόμο επέρχονται αλλαγές στον «εμβληματικό» συνδικαλιστικό νόμο 1264, ο οποίος εφαρμόζεται σχεδόν 40 έτη. Ψηφίστηκε στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το 1982 και από τότε έμελλε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον συνδικαλιστικό νόμο, είναι στοχευμένες, έτσι ώστε να προσαρμόσουν τις συνδικαλιστικές διαδικασίες στα σύγχρονα δεδομένα, για να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα.
Στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων:
- Η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την προκήρυξη απεργίας.
- Δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.
- Τροποποίηση των προνομίων (προστασία και άδεια) των συνδικαλιστών αλλά και
- Αλλαγές στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας το οποίο απασχολείται καυτά την διάρκεια της απεργίας σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.
Οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αφορούν τα εξής: προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, είναι η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και η συμμετοχή εξ αποστάσεως στην Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για την λήψη απόφαση απεργίας.
Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν. Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (προσωπικό ασφαλείας), που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.
Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.
Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!