Μέχρι σήμερα μία «μάχη» που έχει δοθεί και έχει κερδηθεί σε σημαντικό βαθμό, στην περίοδο της πανδημίας, είναι η διατήρηση της απασχόλησης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η ανεργία έχει αυξηθεί μεν, αλλά χωρίς να έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να τρομάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έχει δοθεί σε εργαζόμενους τους οποίους η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή ανέρχονται σε 1.727.577. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αφορά μοναδικούς εργαζόμενους ή σύνολο επιδομάτων που δόθηκαν (πολλές φορές ίσως και στον ίδιο εργαζόμενο).
Οποια και να είναι η απάντηση πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνει τα 2,1 εκατομμύρια.
Και μπορεί βέβαια κάποιοι να το έλαβαν μόνο ένα μήνα ή ακόμη και ένα 15ήμερο, ωστόσο αυτό δεν μετριάζει το πρόβλημα.
Εκρηκτικό το πρόβλημα σε λιανικό εμπόριο και εστίαση
Και ποιο είναι αυτό; Τι θα συμβεί όταν η οικονομία αρχίζει να δουλεύει ξανά. Εστίαση και λιανικό εμπόριο είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στη χώρα, μετά το δημόσιο. Η κατάσταση σε αυτούς τους κλάδους, που απασχολούν το 25% των εργαζομένων είναι εκρηκτική. Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες επιχειρήσεις να μην τα καταφέρουν και να οδηγηθούν στο λουκέτο.
Στην περίπτωση αυτή ένας αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί στην ανεργία και είναι εξαιρετικά δύσκολο η Πολιτεία να μπορέσει να τους στηρίξει επί μακρόν.
Στοχευμένα μέτρα ή στήριξη
Οπως έχει γράψει ξανά η imerisia.gr το επόμενο χρονικό διάστημα το μεγάλο βάρος της κυβέρνησης θα πέσει πάνω στους κλάδους εκείνους που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση και αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ομως οι δύο παραπάνω κλάδοι έχουν διαφορετική διάρθρωση, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες και ως εκ τούτου δυσκολεύει και η προσπάθεια της Πολιτείας να τους στηρίξει. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο και έτσι θα κυλήσει και όλο το 2021.
Ενα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στην αποτροπή μίας πιθανής εκτόξευσης της ανεργίας, είναι κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς κλάδους και ειδικά στην εστίαση που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετάθεση οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία για μετά το 2023 και φτάνουν μέχρι και το 2024. Σίγουρα από μόνο του το μέτρο αυτό δεν αρκεί, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από ένα γενικότερο πλαίσιο στήριξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!