Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο χάρτης της απασχόλησης στην Ελλάδα: Χαμηλές επιδόσεις για νέους - γυναίκες και αύξηση των θέσεων χαμηλών προσόντων

Πηγή: Eurokinissi

Οι δύο «πληγές» της αγοράς εργασίας εξακολουθούν να είναι η ανεργία των νέων κάτω των 25 και η ανεργία των γυναικών, πεδία στα οποία η Ελλάδα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Η τρίτη «πληγή» είναι η αύξηση των επισφαλών και χαμηλών προσόντων θέσεων απασχόλησης (εμπόριο, εστίαση) έναντι των σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων υψηλών προσόντων. 

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες το Μάιο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κλείνοντας στο 10,8%. Ειδικότερα, από την αρχή του 2023 παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται το α΄ τρίμηνο πάνω από το 11%, λόγω της επιτάχυνσης της ελληνικής οικονομίας μετά την άρση των lockdown.

Ωστόσο το ποσοστό εξακολουθεί να είναι διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ-27, ο οποίος στο α΄ τρίμηνο του 2023 σταθεροποιείται στο 6%. Μόνο η Ισπανία καταγράφει υψηλότερη ανεργία σε όλες τις κατηγορίες με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση. 

Παράλληλα, η απασχόληση αυξήθηκε 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τις 53,6 ποσοστιαίες μονάδες του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, ενδεικτικό της αδυναμίας της αγοράς εργασίας να δημιουργεί συστηματικά νέες θέσεις απασχόλησης είναι ότι το ποσοστό απασχόλησης είναι 7.7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο  της ΕΕ-27, ο οποίος ανήλθε στο 61,3%. 

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Νέο σενάριο για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Θα λαμβάνουν 30% έως 50% της σύνταξης

Παραμένει «αγκάθι» η ανεργία στους νέους

Στην απασχόληση των νέων οι Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27, με το ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών να είναι μόλις 18,2%. Ακολουθεί η Ιταλία (20,6%), η Σλοβακία (22,2%) και η Βουλγαρία (22,2%).

Στην απασχόληση των γυναικών η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της ΕΕ-27 με 52,4%, με την Ιταλία να καταγράφει οριακά χαμηλότερο ποσοστό (52,3%) και την Ισπανία να ακολουθεί με το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό  (60,1%).

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ελλάδα και η Ιταλία ει ναι οι μόνες χώρες της ΕΕ-27 που καταγράφουν ποσοστά απασχόλησης των γυναικών χαμηλότερα του 60%.

Η απασχόληση των ανδρών στην Ελλάδα φτάνει  στο 71,1%. Η χαμηλότερη απασχόληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ-27 καταγράφεται στο τέλος του 2022 στην Ισπανία με 69,3% και ακολουθεί το Βέλγιο (70%) και η Ιταλία (70,1%).

Όπως σημειώνει η έκθεση του ΙΝΕ το γεγονός ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη, οι ηλικιακές και έμφυλες διαφορές παραμένουν εξαιρετικά έντονες αναδεικνύει και τη συστηματική αδυναμία των ασκούμενων πολιτικών να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία χτυπά τους μισθωτούς. με χαμηλή εκπαίδευση 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εξέλιξη της απασχόλησης ανά επίπεδο εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η απασχόληση αυξήθηκε σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης το 2023 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση την περίοδο 2021-2022 να καταγράφεται στους εργαζόμενους ανώτερης δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβαθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τη μικρότερη αύξηση σημείωσαν όσοι κατατάσσονται στο επίπεδο εκπαίδευσης 0-2, οι οποίοι είναι αυτοί που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα την περίοδο 2019-2021, αλλά και συνολικά την περίοδο 2009-2022 με τη σωρευτική μείωση της απασχόλησής τους να καταγράφεται στο -10,5%.

Οι εργαζόμενοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν σχετικά προστατευμένοι την περίοδο 2019-2021, με τις θέσεις απασχόλησης τους να σημειώνουν η πια αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί ο τι από το 2009 η συνολική μείωση της απασχόλησης αντιστοιχεί σε 439,2 χιλ. εργαζομένους.

►Διαβάστε επίσης: Εκθεση ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια μειώνει τους πραγματικούς μισθούς κατά 8%

 

Αγορά εργασίας... μειωμένων δυνατοτήτων 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι οι περιορισμένες θέσεις απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία και προσφέρουν σταθερές ποιοτικές θέσεις με υψηλές αποδοχές.

Στον αντίποδα πολλαπλάσιες είναι οι θέσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα, επισφάλεια, χαμηλές αποδοχές και πολλές ώρες εργασίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι αυξήθηκαν οι θέσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά στον κλάδο του εμπορίου, μεταφορών, καταλυμάτων και εστίασης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ