Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κορυφαίος προορισμός για να ζήσετε και να εργαστείτε στο εξωτερικό - Η θέση της Ελλάδας

Πηγή: AP

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Μεξικό είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Internations, της παγκόσμιας κοινότητας για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Στην ίδια κατάταξη, η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση, ενώ τις τρεις χειρότερες καταλαμβάνουν η Τουρκία (51η), η Νορβηγία (52η) και το Κουβέιτ (53η).

Το Μεξικό κατατάσσεται στην 1η θέση ως ο κορυφαίος προορισμός για τους ομογενείς εργαζόμενους, με το 90% αυτών να δηλώνουν ευτυχισμένοι με τη ζωή τους εκεί, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.

Η έκθεση «Expat Insider» κατατάσσει 53 προορισμούς με βάση πέντε δείκτες: ποιότητα ζωής, ευκολία εγκατάστασης, εργασία στο εξωτερικό, προσωπικά οικονομικά και έναν δείκτη «expat essentials», ο οποίος καλύπτει τη στέγαση, τη διοίκηση, τη γλώσσα και την ψηφιακή ζωή.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Μεξικό αξιολογούν τη χώρα υψηλά για το πόσο εύκολο είναι να εγκατασταθεί κανείς εκεί, καθώς και για τη φιλικότητα των ντόπιων αλλά και την ευκολία δημιουργίας της δικής του κοινότητας.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για να ζήσουν και να εργαστούν οι ομογενείς στο εξωτερικό:

  1. Μεξικό
  2. Ισπανία
  3. Παναμάς
  4. Μαλαισία
  5. Ταϊβάν
  6. Ταϊλάνδη
  7. Κόστα Ρίκα
  8. Φιλιππίνες
  9. Μπαχρέιν
  10. Πορτογαλία

Πολλοί από τους 10 κορυφαίους προορισμούς σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στους τομείς της φιλικότητας, της ευκολίας εγκατάστασης, της διασκέδασης και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά είναι πιο μετριοπαθείς όσον αφορά τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν.

Για τους ομογενείς που προσανατολίζονται στην καριέρα, οι εργαζόμενοι στην Ταϊβάν είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι απολαμβάνουν την εραγσιακή ασφάλεια, την ισχυρή τοπική οικονομία και τις δίκαιες αμοιβές.

Αρκετοί προορισμοί με κορυφαία βαθμολογία έχουν τις δικές τους βίζες ψηφιακών νομάδων - όπως το Μεξικό, η Ισπανία, ο Παναμάς και η Πορτογαλία - δίνοντας περαιτέρω κίνητρα στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια διαφορετική χώρα.

Εν τω μεταξύ, στους προορισμούς με τη χαμηλότερη κατάταξη για τους αλλοδαπούς περιλαμβάνονται το Κουβέιτ, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία. Οι ομογενείς που ζουν στο Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα λένε ότι είναι δύσκολο να εγκατασταθούν και να βρουν νέους φίλους, ενώ εκείνοι που ζουν στην Τουρκία και τη Νότια Κορέα δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την απαιτητική εργασιακή κουλτούρα εκεί.

Οι 10 χειρότεροι προορισμοί

  1. Ιαπωνία
  2. Νέα Ζηλανδία
  3. Μάλτα
  4. Ιταλία
  5. Νότια Αφρική
  6. Γερμανία
  7. Νότια Κορέα
  8. Τουρκία
  9. Νορβηγία
  10. Κουβέιτ

Κουβέιτ, η χειρότερη επιλογή

Το Κουβέιτ καταλαμβάνει την τελευταία θέση το 2023, συνεχίζοντας τις πολύ κακές επιδόσεις εδώ και δέκα χρόνια. Η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην Ποιότητα Ζωής (53η θέση). Οι ομογενείς είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις επιλογές αναψυχής τους (53η θέση) και περίπου οι μισοί (49%) αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, ποσοστό υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (15%). 

Οι 3 τελευταίες θέσεις στις υποκατηγορίες «Local Friendliness» (52η), «Finding Friends» (51η) και «Culture & Welcome» (53η) οδηγούν στην τελευταία θέση του δείκτη «Ease of Settling In» (53η). Περισσότεροι από ένας στους τρεις ομογενείς (36%) δυσκολεύονται να συνηθίσουν την τοπική κουλτούρα (έναντι 18% παγκοσμίως) και μόνο το 37% είναι ευχαριστημένο με την κοινωνική του ζωή στο Κουβέιτ, έναντι 56% παγκοσμίως. Το Κουβέιτ δεν ξεφεύγει από την τελευταία δεκάδα ούτε στον δείκτη Working Abroad Index (48η θέση). Τρεις στους δέκα (30%) αισθάνονται ότι δεν αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους (έναντι 19% παγκοσμίως) και το 45% δηλώνει ότι η τοπική εργασιακή κουλτούρα δεν υποστηρίζει την ευελιξία (έναντι 18% παγκοσμίως).

Η χώρα δεν έχει καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες Expat Essentials (40η θέση) και Personal Finance (38η θέση): μόλις το 34% είναι ευχαριστημένο με το γενικό κόστος ζωής (έναντι 44% παγκοσμίως).

Στα θετικά, μόνο το 15% των ομογενών στο Κουβέιτ δυσκολεύεται να βρει στέγη, έναντι 31% παγκοσμίως, και περισσότεροι από τους μισούς (54%) θεωρούν ότι είναι εύκολο να ζήσουν εκεί χωρίς να μιλούν την τοπική γλώσσα (έναντι 50% παγκοσμίως). Συνολικά, μόνο το 43% των ομογενών είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στο Κουβέιτ, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.

Τουρκία: Χαμηλά ο πήχης στην εργασία

Η Τουρκία κατατάσσεται τελευταία παγκοσμίως στον Δείκτη Εργασίας στο Εξωτερικό (53η θέση): το 30% των αλλοδαπών εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι με το ωράριο εργασίας τους (16% ο μέσος όρος παγκοσμίως). Οι ομογενείς δεν αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά την εργασιακή ασφάλεια και τις προσωπικές τους ευκαιρίες σταδιοδρομίας (52η θέση και για τα δύο). Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δεν είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του γενικά (έναντι 16% παγκοσμίως).

Η Τουρκία είναι μεταξύ των τελευταίων 10 χωρών στον δείκτη Expat Essentials Index (45η θέση): Το 16% αξιολογεί αρνητικά την απεριόριστη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες (έναντι 6% παγκοσμίως) και το 15% θεωρεί ότι είναι δύσκολο να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας στο σπίτι (έναντι 10% παγκοσμίως). Η Τουρκία εξακολουθεί να κατατάσσεται κάτω από τον μέσο όρο στον δείκτη ποιότητας ζωής (39η θέση). Ο προορισμός βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία (52η θέση).

Στον Δείκτη Προσωπικών Οικονομικών (34η θέση), το 44% των ομογενών είναι ικανοποιημένο από το γενικό κόστος ζωής, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (48%) είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική τους κατάσταση (έναντι 58% παγκοσμίως). Η χώρα έχει την καλύτερη -αλλά και πάλι αρκετά μέτρια- επίδοσή της στον δείκτη ευκολίας εγκατάστασης (27η θέση): το 45% θεωρεί ότι είναι εύκολο να κάνει ντόπιους φίλους, λίγο περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (43%). Συνολικά, το 60% των ομογενών είναι ευχαριστημένο με τη ζωή του στην Τουρκία, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από CNBC 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ