Μετά από 14 χρόνια ξεπαγώνουν οι μισθοί στο Δημόσιο καθώς από τις αρχές του 2024 πάνω από 600.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, μέλη ΔΕΠ θα δουν να αυξάνονται οι αποδοχές τους μετά το «μαχαίρι» των μνημονίων και την κατάργηση των δώρων. Tις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, ώστε να συγκλίνουν οι κατώτατοι μισθοί στο δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο Δημόσιο.
Σημειώνεται πως στο δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση που εξετάζεται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο κατώτατος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων να αυξηθεί σημαντικά στα 840 με 846 ευρώ ενώ η μεσοσταθμική αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% εως 4,5%.
Το επίδομα θέσης ευθύνης
►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ανακατεύει την τράπουλα των ελέγχων καταργώντας τα σύνορα των ΔΟΥ - Με σούπερ tablet οι «ράμπο» στα νησιά
Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες, με το αντίστοιχο επίδομα να αυξάνεται έως 30%.
Παράλληλα αυξήσεις προβλέπονται και στα λεγόμενα «εκτός έδρας» των δημοσίων υπαλλήλων όπως και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών των ενστόλων.
Και bonus για εκπλήρωση στόχων
Υπό εξέταση είναι η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.
Αύξηση οικογενειακής παροχής
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η οικογενειακή παροχή για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ.
- Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
- Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ.
- Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ
►Διαβάστε και: Ρυθμίσεις χρεών: Ποιες προστατεύουν από τις κατασχέσεις - Οι 4 επιλογές των οφειλετών
Αρνητική διάκριση
Μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ καταγράφει μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ 2008 – 2020, επιβεβαιώνοντας αφενός το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα «ξεχωρίζει» για το ύψος της αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της.
Ακόμα και στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Κύπρο, όπου έχουν επιβληθεί μνημόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζουν αυξήσεις. Μεταξύ 2010-2020, ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη του Δημοσίου υπέστησαν μεσοσταθμικές μειώσεις (ύψους 11,2%: από 1.632 ευρώ σε 1.449 ευρώ).
Οι μειώσεις στους επιστήμονες δημόσιους υπάλληλους (γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ.) ανήλθαν σε 15,8% (από 1.366 ευρώ σε 1.150 ευρώ). Οι μειώσεις στους τεχνικούς ανήλθαν σε 13,4% (από 1.265 ευρώ σε 1.096 ευρώ) και στη μεγάλη κατηγορία των υπαλλήλων γραφείου, οι μειώσεις ανήλθαν στο 15,3% (από 1.196 ευρώ σε 1.013 ευρώ).
Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι πλήττονται ακόμα περισσότερο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κρίση οδήγησε σε αύξηση της απόκλισης μισθών κατά φύλο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!