Οι αυξήσεις στις συντάξεις, το μπόνους της προσωπικής διαφοράς, το «λίφτινγκ» στην εισφορά αλληλεγγύης. συνταξιούχων (ΕΑΣ), το αναλογικότερο «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, το νέο πακέτο φθηνών στεγαστικών δανείων προς τους νέους και τα νέα προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – όσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας- που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταθέσει καλοκαιρινό νομοσχέδιο στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές εντός Ιουλίου - και πάντως πριν τις διακοπές του Αυγούστου - για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 – μέσω της οποίας η Κομισιόν προωθεί ενιαίο πλαίσιο κανόνων για τα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη.
Σε αυτό το νομοσχέδιο, που προωθεί ο νέος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης και θα πρέπει να αναμένεται μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και αμέσως μετά το οικονομικό - νομοσχέδιο σκούπα, στόχος είναι να μπουν και ασφαλιστικές διατάξεις με κυρίαρχες:
- το «ψαλίδι» στο «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται, όπως και
- το «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
Σε κάθε περίπτωση, αν οι διατάξεις δεν είναι εγκαίρως έτοιμες, θα προωθηθούν στη Βουλή με την αμέσως επόμενη ευκαιρία.
Ειδικότερα:
Αναλογικότερο «πέναλτι»
Όπως εξήγγειλε σε συνεντεύξεις του χθες ο υπουργός Εργασίας, δρομολογεί την αναλογικότερη περικοπή της σύνταξης του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται, προκειμένου να παταχθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.
Παράδειγμα:
Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης, τις ώρες απασχόλησης αλλά και το ποσό της αμοιβής. του συνταξιούχου. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα.
Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.
Δικαιότερη ΕΑΣ
Το πλάνο προβλέπει μείωση και όχι κατάργηση της ΕΑΣ, καθώς αποτελεί σημαντικό έσοδο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ειδική εισφορά επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο ( Ν. 3865/2010) για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ. Βέβαια οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ είναι η μειοψηφία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος ΗΛΙΟΣ περίπου 240.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη από 1500 έως 2.000 ευρώ, 50.000 από 2.000 έως 2.500 και μόλις 18.000 υψηλότερα ποσά.
Ως κυβέρνηση η ΝΔ έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την φορολογική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Και μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων παραμένει στο... ύψος της, «ροκανίζοντας» το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης 7.75% που δόθηκε το 2023. Κατά την πρόσφατη χορήγηση της αύξησης εντοπίστηκαν περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης 7,75%, που τελικά πήραν το 1/3 αυτής, χωρίς να έχουν καθόλου προσωπική διαφορά.
Υπενθυμίζουμε ότι η παρακράτηση είναι 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ και 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 10% για συντάξεις από 2.600,01 – έως 2.900 ευρώ, 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ,13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.
Μπόνους προσωπικής διαφοράς
Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.
Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ποσά να αυξηθούν ανάλογα με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Η παροχή μπορεί να συνδυαστεί με το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων πριν από το τέλος της χρονιάς.
Απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη
Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.
Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. δεν θα πληρώνουν φάρμακα». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Αυξήσεις στις συντάξεις
Στις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρχει αναφορά αν και το ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος της χρονιάς. Για το 2024 εκτιμάται ότι η αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων θα ανέλθει σε 3,4% (όπως αναφέρει το πρόγραμμα της ΝΔ). Θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν όμως η αύξηση να είναι και μεγαλύτερη, τουλάχιστον 3,5% ή ενδεχομένως έως και 3,8%-4%, λόγω υψηλότερης από το αναμενόμενο Ανάπτυξης το 2022, αλλά και το 2023. Θα ξεπερνάει δηλαδή το 40% μίας μηνιαίας σύνταξης ετησίως, Το τελικό μέγεθος θα κλειδώσει λίγο πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο και πιθανώς θα περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1,7 εκατ. συνταξιούχους που πήραν φέτος αυξήσεις 7,75% θα έρθουν να προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις.
Επιπλέον 500 εκατ. για το «Σπίτι μου»
Νομοσχέδιο που θα προωθηθεί σχετικά σύντομα στη Βουλή θα προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη άλλων 5.000 νέων προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα. Οσον αφορά τα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος, 4.700 φάκελοι φθηνών στεγαστικών δανείων εγκρίθηκαν από τις συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες και απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών οι οποίοι επιθυμούσαν την αγορά διαμερίσματος.
Το σημαντικό είναι ότι οι εν λόγω νέοι κατάφεραν να βρουν διαμέρισμα που να καλύπτει τις προϋποθέσεις του προγράμματος , οπότε και η αίτησή τους εγκρίθηκε.
Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 40.000, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!