«Aνοιχτά» ζητήματα θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόσο στον ΕΦΚΑ με επίκεντρο τις εκκρεμείς συντάξεις όσο και στην αγορά εργασίας.
Εκκρεμείς συντάξεις
Οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις τείνουν να μηδενιστούν γιατί δίνεται προτεραιότητα και ορθώς στις εύκολες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά χιλιάδες ασφαλισμένοι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εκκρεμείς διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, περίπου 22.000 είναι οι απορριπτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχουν εκδοθεί φέτος λόγω οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει εκκαθάριση και δεν έχει στείλει ειδοποίηση με την οφειλή. Έτσι για παράδειγμα μπορεί ο ασφαλισμένος να οφείλει μόνο 2.000 τα οποία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ ή να έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και η αίτησή του να προσχωρήσει κανονικά. Αντ΄αυτού πρέπει να υποβάλλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης όταν τακτοποιήσει τις οφειλές του
Επικουρική ασφάλιση
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να υπάρξει εξομάλυνση, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους.
►Διαβάστε και: Παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Παράλληλη ασφάλιση
Οι προσαυξήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Το σχετικό λογισμικό έχει ήδη παραληφθεί από τον ΕΦΚΑ και έχουν απονεμηθεί οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά που απορρέουν, σε περίπου 2.000 δικαιούχους.
Οι εκκρεμότητες όμως σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ αφορούν 15.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη( πχ από το Δημόσιο η το ΙΚΑ) και περιμένουν έως και 6-7 χρόνια την προσαύξηση και τα αναδρομικά από το δεύτερο ταμείο στο οποίο κατέβαλλαν εισφορές.
Ανάλογη προσπάθεια περιορισμού των εκκρεμοτήτων αναμένεται να γίνει και ως προς το σκέλος του εφάπαξ.
Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Ως προς τη μεταρρύθμιση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, με πιθανή εφαρμογή φορολόγησης, πρόκειται για εκκρεμότητα που υπήρχε από το υπουργείο Εργασίας, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για την 21η Μαΐου. Όμως, ήδη είχε αποφασιστεί αρμοδίως να καθυστερήσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.
Ουσιαστικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια προσπάθεια εύρεσης της «χρυσής τομής». Από τη μία να στηριχθεί ο 2ος πυλώνας ασφάλισης και από την άλλη να υπάρξει ισορροπία σε σχέση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα προϊόντα που προσφέρουν στην αγορά.
►Διαβάστε και: Μπαράζ ελέγχων στις οδικές μεταφορές από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πρόστιμα 428.700 ευρώ
Προγράμματα κατάρτισης
Σημαντική είναι επίσης, η προοπτική της στήριξης των προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν ήδη προωθηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο στόχος να καλυφθούν έως 120.000 καταρτιζόμενοι για φέτος θεωρείται απόλυτα εφικτός, με περαιτέρω αύξησή τους κατά τα επόμενα έτη.
Άλλωστε, η βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων και των εργαζομένων, αποτελεί ζητούμενο και για την ίδια την αγορά εργασίας.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Τέλος θα πρέπει να επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Μέχρι σήμερα εκτός από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας έχει επεκταθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι.
Θα ακολουθήσει, βάσει του σχεδιαγράμματος, η βιομηχανία και οι ΔΕΚΟ, ενώ μέσα το καλοκαίρι του 2023 σχεδιάζεται η επέκτασή της σε τουρισμό και επισιτισμό και έως το τέλος του έτους στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!