Πολλά είναι τα παράπονα από επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από τα Χριστούγεννα όπου είχε εφαρμοστεί το μερικό lockdown, αλλά και μετά από το ολικό lockdown περί τα μέσα Ιανουαρίου, είχαν προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αναστολή εργασίας αυτών των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόγνωση χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να έχουν μηδενικά εισοδήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ο αριθμός των νέων προσλήψεων για τον μήνα Δεκέμβριο ίσως να έχει ξεπεράσει και τις 200.000.
Επιχειρήσεις δηλαδή στην εστίαση, τον τουρισμό ή/και το λιανεμπόριο, όπως παραδείγματος χάριν εστιατόρια, ψητοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.α., οι οποίες έκλεισαν βάσει ΚΑΔ, στην προσπάθειά τους να «νομιμοποιήσουν» το σύνολο των προσλήψεών τους, που είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, ώστε να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων λόγω της πανδημίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εν λόγω υπουργική απόφαση. Δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ, τις δηλώσεις που αφορούν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους που προσέλαβαν μετά τις 4 Νοεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι η σύμβασή τους είναι αορίστου χρόνου και πως εργάζονταν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που διαρκώς ανανέωναν.
Η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανέφερε πως η λύση θα δοθεί για τις αναστολές Μαρτίου και όχι για τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις προσλήψεις που έχουν γίνει έως 31 Ιανουαρίου.
Σήμερα, Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, οι λογιστές πληττόμενων επιχειρήσεων καλούνται να δηλώσουν τις αναστολές εργασίας για την περίοδο του δεύτερου lockdown, με τις δηλώσεις.
- «ορθή επανάληψη» για την πληττόμενη επιχείρηση κατά την περίοδο από 1/2 έως και 10/2, διάστημα δηλαδή που ήταν ανοιχτή και
- Για το διάστημα από 11 έως και το τέλος Φεβρουαρίου