Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Μισθοί: Προς νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο μετά από 10 χρόνια - Συγκλίσεις και αγκάθια

Πηγή: Eurokinissi

Πάνω από μια δεκαετία έχει να συνάψει κλαδική σύμβαση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο κλάδος του εμπορίου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας (17,9% της συνολικής απασχόλησης το 2021).

Αυτό σήμαινε ότι η δικλείδα ασφαλείας για τους εμποροϋπαλλήλους ήταν για όλα αυτά τα χρόνια  ο κατώτατος μισθός.

Ωστόσο πριν από την Πρωτοχρονιά πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ)  και των αντίστοιχων Εργοδοτικών Οργανώσεων του Εμπορίου, με αντικείμενο την έναρξη διαπραγμάτευσης για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Εμπόριο.

Η πρώτη συνάντηση

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση διαπιστώθηκε και από τα δύο μέρη η αναγκαιότητα σύναψης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην κατεύθυνση της προστασίας των μισθολογικών και θεσμικών όρων εργασίας και της υπεράσπισης του κλάδου του Εμπορίου.

Σήμερα οι μισθοί στο εμπόριο κυμαίνονται από 713 έως 1.000 ευρώ μικτά, καθώς στις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις οι υπάλληλοι εργάζονται επί πολλά χρόνια και λαμβάνουν επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες) και επίδομα γάμου.

Εμποροι και εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα επισημαίνοντας ότι «το εμπόριο μπορεί να αντέξει αυξήσεις στους μισθούς, γιατί κάθε επιχείρηση έχει λίγους εργαζόμενους. Όμως η αύξηση πρέπει να συνδυαστεί με τη ελάφρυνση των βαρών των επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση των εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση αλλά και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη προσωπικού με εμπειρία και δεξιότητες, δίνουμε υψηλότερους μισθούς από το κατώτατο. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κρατούν μικρό καλάθι, πιστεύοντας ότι δύσκολα οι εργοδότες του εμπορίου θα συμφωνήσουν σε αυξήσεις που θα υπερβαίνουν αισθητά τον κατώτατο μισθό.

Διαβάστε και: ΟΟΣΑ: Δεν αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού - Αναγκαίες οι κλαδικές συμβάσεις

Η «συμβουλή» του ΟΟΣΑ

Σημειώνουμε ότι ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεσή του αναφερόμενος στη χώρα μας άνοιξε  το κεφάλαιο των κλαδικών μισθών, τονίζοντας ότι χρειάζεται να ενισχυθούν καθώς «η εισοδηματική πολιτική, ιδιαίτερα σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσα από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.» Πρόσθεσε επίσης ότι  μεγαλύτερες αυξήσεις εξασφαλίζουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους, όπως ο τεχνολογικός (πληροφορικής και επικοινωνιών) και ο κατασκευαστικός.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει στις εκθέσεις της ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 8% το 2023 ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,5%.

Όμως συνέβη αυτό στην πράξη; Συγκρατημένος ο ιδιωτικός τομέας, παρά τις κυβερνητικές παροτρύνσεις και το άλμα του πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα, δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη πλην εξαιρέσεων (όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, η τεχνολογία, η ενέργεια, τα τρόφιμα και οι επικοινωνίες) να ενισχύσει τα μεσαία και ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Πιο χαμηλά δεν γίνεται

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ALCO το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δεν είδε καμία αύξηση το 2022. Αντίθετα αύξηση είδε μόνο το 20%-25% των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Σε δυσμενέστερη θέση από τους αμειβόμενους με τον κατώτερο μισθό βρίσκονται οι μερικώς απασχολούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης  του ΕΦΚΑ 451,20 ευρώ μεικτά, μηνιαίως. Την ίδια ώρα έχουν και τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης 29.2% από όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το Α΄ επτάμηνο του 2022 οι μερικώς απασχολούμενοι  ανήλθαν σε 644.717 έναντι  924.324 προσλήψεων με πλήρη απασχόληση

Μάλιστα, το μήνα Ιούλιο , σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ 3.261 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ