Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Ηannes Schwandt και Till von Wachter στο επίσημο blog του ΔΝΤ, για τα εκατομμύρια των νέων σε όλο τον κόσμο η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δεν θα δυσκολέψει απλά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας αλλά θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τις χρηματικές απολαβές τους για δεκαετίες
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισπανία, Βέλγιο, Νορβηγία και Ιαπωνία.
Με βάση τα ευρήματά μας, περίπου τα 6,8 εκατομμύρια νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ το 2020, οι οποίοι που αναζήτησαν την πρώτη τους εργασία πλήρους απασχόλησης το 2020, ενδέχεται να χάσουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος τα πρώτα 10 χρόνια της επαγγελματικής τους ζωής. Και αυτό, αν τελικά το 2021 επιτευχθεί μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.
Εάν η ύφεση που προκαλείται από πανδημία συνεχιστεί το επόμενο έτος, οι προοπτικές θα είναι ακόμα χειρότερες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η απειλή δεν αφορά μόνο τους ανειδίκευτους εργαζόμενους, αλλά και αποφοίτους πανεπιστημίων με μεταπτυχιακές σπουδές και υψηλή εξειδίκευση. Ωστόσο ενώ οι νέοι με πτυχία κολλεγίου θα δουν μια απώλεια αποδοχών περίπου 6% όταν εισέλθουν, τα άτομα χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές θα βρεθούν αντιμέτωπα με μείωση των αποδοχών έως και 15%.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι είσοδος σε αυτή την αγορά εργασίας σχετίζεται όχι μόνο με σημαντικές απώλειες εισοδήματος βραχυπρόθεσμα, αλλά και με ευρείες κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες που βλάπτουν διαρκώς τα οικονομικά των νοικοκυριών, τη δημιουργία οικογένειας και την ποιότητα της υγείας.
Για τους λόγους αυτός προτείνεται η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών σε ατομικό επίπεδο ώστε να μειωθεί το οικονομικό αποτύπωμα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.