Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κορονοϊός: Η πανδημία μας φέρνει πιο κοντά στο εργασιακό τετραήμερο

Εργαζόμενος / Πηγή: pixabay
Εργαζόμενος / Πηγή: pixabay

Νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, με την Ισπανία να γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που δοκιμάζει πιλοτικά το τετραήμερο σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε στη δοκιμαστική εφαρμογή του 32ωρου για μία περίοδο τριών ετών, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, χρηματοδοτώντας με 50 εκατ. ευρώ τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της «Πρωτοβουλίας για την Εργάσιμη Εβδομάδα των 4 ημερών» (4 Day Week) στη Βρετανία, οι συνθήκες για την υιοθέτηση του τετραημέρου είναι πλέον πιο ώριμες από ποτέ, χάρη στην πανδημία.

Έστειλαν μάλιστα ανοιχτή επιστολή σε πολλούς ηγέτες και αρχηγούς κυβερνήσεων, που τους ζητούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας ως απάντηση στην πανδημία. Στην επιστολή υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν συντομότερες ώρες εργασίας σε περιόδους οικονομικής κρίσης για την πιο ομοιόμορφη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ των ανέργων και των «υπερβολικά απασχολούμενων» ατόμων που εργάζονται περισσότερες ώρες από ότι πρέπει ή μπορούν.

Το ενδεχόμενο μετάβασης στο τετραήμερο εξετάζει και η Ιαπωνία, μετά από μια πρόταση που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιαπωνική πρόταση φαίνεται πως συνοδεύεται και με απώλειες αποδοχών για την «χαμένη» εργασιακή ημέρα.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, δεν είναι σαφές εάν η πρόταση σχετίζεται με την πανδημία, ή την εργασιακή κουλτούρα της χώρας, που ως γνωστόν έχει μία λέξη για να περιγράφει το «θάνατο από υπερβολική εργασία»: «karoshi».

Είναι γεγονός ότι η αίσθηση της υπερβολικής εργασίας και εξάντλησης των εργαζομένων έχει γίνει πιο οξεία εν μέσω της πανδημίας. Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους τον τελευταίο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί που εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπλήρωσαν κατά μέσο όρο επιπλέον 28 ώρες υπερωριών σε μηνιαία βάση.

Πάντως, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να εξετάζει σοβαρά αυτή την ιδέα. Πράγμα που δεν ισχύει στην Σκωτία, όπου μέλη του τοπικού κοινοβουλίου υπόσχονται να την κάνουν πράξη σε περίπτωση απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν ενθάρρυνε τους εργοδότες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της τετραήμερης εβδομάδας, προκειμένου να ανακάμψει ευκολότερα ο τουριστικός κλάδος της χώρας.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, έχει ταχθεί επίσης υπέρ της τετραήμερης εβδομάδας, προτείνοντας μάλιστα το μοντέλο της εξάωρης εργασίας ημερησίως.

Οι υπέρμαχοι του μέτρου υποστηρίζουν ότι η μικρότερη εβδομάδα κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 
Microsoft Japan, η οποία σταματώντας για ένα μήνα τη λειτουργία της τις Παρασκευές, είδε την παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 40%, όσον αφορά τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απειλή της έκρηξης της ανεργίας λόγω της πανδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την  εργασιακή πολιτική μας με στόχο την ευημερία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ