Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κίνητρα για προσλήψεις και πλήρη απασχόληση: Τι κερδίζουν οι εργοδότες, τι οι εργαζόμενοι

Πηγή: Eurokinissi

Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν φτάνει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές πρέπει να είναι και αξιοπρεπώς αμειβόμενες.

Στο επίκεντρο των κινήτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται οι μερικώς απασχολούμενοι, οι οποίοι ανήλθαν σε 644.717, έναντι 924.324 προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τους πρώτους επτά μήνες του 2022.

Από πλήρη σε μερική 3.261 άτομα

Μάλιστα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, 3.261 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά), σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι μερικώς απασχολούμενοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού, σε ποσοστό 29,2%, έναντι των άλλων μισθολογικών κλιμακίων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Με στόχο να ανατρέψει τη φτωχοποίηση αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής μέτρα, τα οποία εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο:

1.  Από τώρα (π.χ. 12/9/2022) και έως τα τέλη του 2023 οι επιχειρήσεις με ποσοστό εργαζομένων άνω του 50% με μερική απασχόληση κερδίζουν έκπτωση 40% για ένα έτος από το πακέτο των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο, αν μετατρέψουν τη σύμβασή του από μερική σε πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω κίνητρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά από περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζόμενους.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου (την ημέρα της εξαγγελίας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εργοδότες να μετατρέψουν θέσεις πλήρους απασχόλησης σήμερα σε μερικής και στη συνέχεια να τους μετατρέψουν ξανά σε πλήρους απασχόλησης για να καρπωθούν την επιδότηση). 

Δηλαδή, για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα γυρνούν σε πλήρες 8ωρο, οι εργοδότες θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου

Παράδειγμα: Μισθωτός σήμερα έχει ασφαλιστικές εισφορές 36,16% - εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%. Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται από τον εργοδότη το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το κόστος θα πέφτει σε 21,7%.

Οι εισφορές θα επιδοτούνται από το κράτος μέχρι τα τέλη του 2023.

Για παράδειγμα, μισθωτός με τον κατώτατο των 713 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 98,8 ευρώ και λαμβάνει στο χέρι 614 ευρώ. Οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται στα 159 ευρώ και το συνολικό κόστος για τον εργοδότη στα 872 ευρώ.

  • Εστω πως ένας μισθωτός μερικής απασχόλησης «γυρνάει» σε πλήρη με τον κατώτατο κι εφόσον η έκπτωση 40% μοιραστεί εξίσου σε εργοδότη και εργαζόμενο:

- Ο μισθωτός θα λαμβάνει στο χέρι 653 ευρώ (αντί για 614) καθώς οι εργατικές εισφορές πέφτουν στο 8,32%. Τα υπόλοιπα τα επιδοτεί η Πολιτεία. Ο μισθωτός κερδίζει 39 ευρώ τον μήνα.

- Ο εργοδότης θα πληρώνει για τον εργαζόμενο 808 ευρώ (αντί για 872) καθώς οι εργοδοτικές εισφορές πέφτουν στο 13,37% (95,32 ευρώ). Ο εργοδότης κερδίζει 64 ευρώ το μήνα.  

Κίνητρα για προσλήψεις

Ως κίνητρο παρέχεται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ένα έτος.

Το μέτρο αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους είναι να αυξηθεί ο μέσος ετήσιος αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση -δηλαδή κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Ο εργοδότης θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος για τον χρόνο κατά τον οποίο συντελείται η αύξηση.

Παράδειγμα: Επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ.

Αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Η εν λόγω επιχείρηση δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Συνεπώς, όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις τον Οκτώβριο και διατηρήσουν αυξημένο τον αριθμό των υπαλλήλων τους έως και τον Δεκέμβριο απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022.

Επέκταση επιδόματος μητρότητας

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις μήνες. Από τους έξι μήνες δηλαδή, στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα έχει πρόσθετο κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Παράδειγμα: Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713 Χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά).

Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 Χ 9 = 6.417 ευρώ μεικτά.

Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ