Oποιος και αν είναι ο χρόνος πραγματοποίησης των εκλογών, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα δώσει έμφαση στο κοινωνικό έργο που επιτέλεσε προσπαθώντας να ισοσκελίσει τα λάθη της πρόσφατης περιόδου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Ειδικά για τους χαμηλόμισθους τους ιδιωτικού τομέα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα φτάσει το 2023 στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προ μνημονίων επίπεδα, μετά από 10 χρόνια. Παράλληλα, μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Η μείωση της ανεργίας
Tην ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας θα «σηκώσει» το θέμα της μείωσης της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στους χαμηλότερους φόρους και τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που ενθάρρυναν τις επενδύσεις και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι (15%).
Ο κατώτατος μισθός
Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη ανακοινώσει την επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού προκειμένου να νοικοκυριά των χαμηλόμισθων να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ο Έλληνας πολίτης εκτιμάται ότι το 2022 θα χάσει 6,9% του πραγματικού του εισοδήματος.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Όπως είχε αποκαλύψει η «H», η διαβούλευση θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2023, ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο εξπρές με σφιχτές διαδικασίες και ο νέος μισθός να ισχύσει από την άνοιξη -από την 1η Απριλίου πιθανότατα (αν όχι από την 1η Μαΐου). Η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική διάταξη γι' αυτό το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2022.
Στόχος είναι η νέα αύξηση να «κουμπώσει» με τον χρόνο των εκλογών που θα γίνουν την άνοιξη και η νέα αύξηση να φτάσει στα 38 ευρώ τουλάχιστον, ώστε ο μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ «σβήνοντας» τη βύθιση του την περίοδο των μνημονίων.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ, από 663 ευρώ προηγουμένως. Οι μισθωτοί με πολλές τριετίες είχαν επιπλέον όφελος 213 ευρώ. Δηλαδή ο μισθός για τον εργαζόμενο με τρεις τριετίες ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Μάλιστα αν προστεθεί και το επίδομα γάμου 10% για τους έγγαμους, ο μισθός ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει ανοδικά τόσο τα επιδόματα όσο και τους μέσους μισθούς. Για παράδειγμα, από την 1η Μαΐου 2022 το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε 438 ευρώ, από 407,25 ευρώ που ήταν προηγουμένως, και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώθηκε σε 17,51 ευρώ, από 16,29 ευρώ.
Μείωση εισφορών
Η αύξηση του καθαρού μισθού -όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εργασίας- είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ.). Επίσης από την 1η Ιουνίου 2022 μειώθηκαν και οι εισφορές προς την επικουρική ασφάλιση κατά 0,50%.
Μείωση των εισφορών εξετάζεται και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το μίνι ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!