Την τετραήμερη εργασία χωρίς απώλεια στους μισθούς των εργαζομένων ξεκινούν να εφαρμόσουν από την Δευτέρα δεκάδες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο «πείραμα» συμμετέχουν εταιρείες από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, της φιλοξενίας, της φροντίδας, ακόμη και εταιρείες κινουμένων σχεδίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews, οι εργοδότες θα εξακολουθούν να δίνουν στους εργαζομένους το 100% της αμοιβής τους, με την προϋπόθεση ότι διατηρούν τη μέγιστη παραγωγικότητα.
Η Μεγάλη Βρετανία, λοιπόν, βρίσκεται στο επίκεντρο πανεπιστημιακών ερευνητών και αναλυτών, καθώς είναι στη χώρα γίνεται η μεγαλύτερη δοκιμή τετραήμερης εργασίας στον κόσμο, άρα θα έχουν ενδιαφέρον τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ευημερία του προσωπικού.
Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης πώς η εφαρμογή του μέτρου επηρεάζει το περιβάλλον αλλά και την ισότητα των φύλων.
Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητής στο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας δήλωσε: «Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού μερίσματος - βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα τα διερευνήσουν όλα αυτά».
Τα άλλα πανεπιστήμια που συμμετέχουν είναι το Cambridge και της Οξφόρδης, ενώ διοργανωτές είναι το 4 Day Week Global, σε συνεργασία με το think tank Autonomy και την 4 Day Week UK Campaign.
Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος της 4 Day Week Global, είπε ότι στη Βρετανία οι άνθρωποι συνήθισαν να είναι μακριά από το γραφείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη δοκιμή, η οποία διαρκεί έξι μήνες και περιλαμβάνει περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, είναι η Charity Bank. Ο διευθύνων σύμβουλος Ed Siegel είπε ότι η μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα «φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα» μετά την πανδημία.
«Η ιδέα του 20ου αιώνα για μια πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα», είπε.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια τετραήμερη εβδομάδα χωρίς αλλαγή σε μισθούς ή επιδόματα θα δημιουργήσει ένα πιο χαρούμενο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, την εμπειρία των πελατών και την κοινωνική μας αποστολή», τόνισε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!