Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ασφαλιστικό, κατάρτιση και εργασιακό νομοσχέδιο στην ατζέντα Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Με φόντο τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το μείζον στοίχημα μιας ομαλής μετάβασης της αγοράς εργασίας στην μετά Covid-19 εποχή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά στις 12:00 το μεσημέρι την πύλη του κτιρίου της οδού Σταδίου, για μια πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό, λίγο μετά τον ανασχηματισμό και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Τα δυο μεγάλα νομοσχέδια που «χτίζονται» εδώ και μήνες, ενώ έχουν προαναγγελθεί τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν θα λείψουν από την ατζέντα. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον… ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από τον e- ΕΦΚΑ και τις 300.000 και πλέον εκκρεμείς συντάξεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως οι νέες ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις θα ενισχύσουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης, δίνοντας το στίγμα πως δεν κινούνται όλα γύρω από την διαχείριση της πανδημίας και μόνο. Οι ίδιοι λόγοι, ωστόσο, είναι που προοικονομούν σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις εντός του 2021, καθώς και οι δυο μεταρρυθμίσεις, στο βαθμό που έχουν περιγραφεί, συνιστούν «αιτία πολέμου» για την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, όμως, η λύση του γόρδιου δεσμού των εκκρεμών συντάξεων συνιστά μεγάλο «αγκάθι» και σημαντική προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλεσε το πρόβλημα πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή «σαράκι», σε μια στιγμή που οι εκκρεμότητες κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ ξεπερνούν πλέον τις 300.000 συνολικά.

Ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων, όμως, βρίσκονται και τα σχέδια για την στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση αύξησης της ανεργίας στην μετά Covid-19 εποχή και καθώς η οικονομία θα αποσωληνώνεται σταδιακά τους επόμενους μήνες από τα οριζόντια μέτρα επιδοματικής στήριξης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ποντάρει στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων για την ομαλή μετάβαση της αγοράς εργασίας στη μετά-κορωνοιό εποχή. Η σταδιακή αποσύνδεση της οικονομίας από τον αναπνευστήρα των οριζόντιων κορωνομέτρων - όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων - και η ομαλή μετάβαση σε μια νέα «κανονικότητα» είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο για την κατάρτιση που προωθείται και μάλιστα εντός των επόμενων μηνών, θεωρείται νομοθέτημα – κλειδί για τα επόμενα βήματα προς αυτή τη νέα «κανονικότητα». Συνδέεται, άλλωστε, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων είναι σημαντικός πυλώνας στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις δράσεις προς ένταξη στα κονδύλια του Ταμείου.

Ενδεικτικό είναι πως στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που διατίθενται να ωφελούν τους τελικούς δικαιούχους και να υπάρχει διαφάνεια και αποδοτικότητα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι σχετικές δράσεις είναι καλοί «αγωγοί» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε μάλιστα και σε προγράμματα που ήδη «τρέχουν» και μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, όπως αυτό που στοχεύει στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, το οποίο πάντως δεν έχει μέχρι στιγμής «περπατήσει» λόγω και του παρατεταμένου lockdown.

Τα νομοθετήματα

Όσον αφορά στα μεγάλα νομοσχέδια που έρχονται, πιο ώριμο είναι το εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο και περιέχει το νέο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και ελαστικότερα ωράρια.

Υπενθυμίζεται πως τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προοικονομώντας και τις αντιδράσεις. Ο νέος υπουργός «χτενίζει» το εργασιακό νομοσχέδιο, που θα πρέπει να αναμένεται εντός Φεβρουαρίου, πιθανότατα το δεύτερο 15ήμερο.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, την οποία «τρέχει» ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, δεν πρόκειται να λείψει από το «μενού». Η δημιουργία ενός νέου, αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων συνιστά κυβερνητική δέσμευση και φαίνεται πως πλησιάζει σταδιακά η ώρα της υλοποίησής της, καθώς εκτιμάται πως στα τέλη του πρώτου τριμήνου ή το πιθανότερο τον Απρίλιο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών.

Από την μια η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα πως δεν διστάζει να σπάσει αυγά, προκειμένου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που σφυρηλατούν την ιδεολογικοπολιτική της θέση. Γι' αυτό και μιλά για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», όπως και για μεταρρυθμίσεις «που προνοούν για τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και διαχειρίζονται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας».

Από την άλλη, η αντιπολίτευση μιλά για «εργασιακό οδοστρωτήρα», «επίθεση στους εργαζομένους», όπως επίσης και για «ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που καταλύει την βασική αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και θέτει σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ