Νέα
  • ΓΔ: 1393.32 -0.31%
  • Τζίρος: 34,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Εστίαση: Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση - Οι νέοι μισθοί

Πηγή: Intime

Τα ζητήματα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης, των συνθηκών εργασίας στον κλάδο και της κήρυξης της κλαδικής σύμβασης εργασίας ως υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζόμενων στον τομέα, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Κάλυψη κενών θέσεων

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων, σε συνέχεια της σύσκεψης που προηγήθηκε με τον ΣΕΤΕ για τις θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στην ΔΥΠΑ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.
Για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ θα είναι αυστηροί. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν αρνητική αντανάκλαση όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στη χώρα», υπογράμμισε.

Συλλογική Σύμβαση

Για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός. Ζήτησε δε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταχύτατα, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. 

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από τη Σύμβαση.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε από την πλευρά του ότι «Η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και ειδικότερα από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει η σαφής πρόνοια, έτσι ώστε -με δεδομένες τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε αυτά τα τρία χρόνια- να μπορέσουμε και πάλι να συνεργαστούμε με απτά αποτελέσματα προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και όλης της κοινωνίας. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στη συνεργασία. Και έχει αποδειχθεί, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε ήδη από το 2020 -σε μία εποχή κατά την οποία δεν είχαμε καν εμβόλια- ότι όπου υπάρχει υγιής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -κεντρικής κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα, εργοδοτών και εργαζομένων- προφανώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια έχει στηρίξει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις με 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η καλή διάθεση, λοιπόν, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό είναι εμφανές. Όσον αφορά, τώρα, στον κλάδο του τουρισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρεσβευτές μας είναι οι εργαζόμενοί μας. Αλλά και το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση των πολλών, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα. Τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Καλούμαστε, λοιπόν, να προασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί -ενώνοντας δυνάμεις χωρίς καθυστερήσεις- έτσι ώστε αφενός όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να βρει δουλειά και αφετέρου να μειώσουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται με το τουριστικό μας προϊόν».

Στη σύσκεψη μετείχαν η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Κοκολάκης, ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Κουτούκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Νικόλαος Κρομμύδας.

Οι νέοι μισθοί που προβλέπει η Σύμβαση

Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός πλέον είναι 713 ευρώ. Επομένως οι κλαδικοί μισθοί του 2021 που κυμαίνονται κάτω από αυτό το όριο αυτόματα αναπροσαρμόζονται στα 713 ευρώ. Οι αυξήσεις από την επέκταση αφορούν τις ειδικότητες για τις οποίες προβλέπεται μισθός πάνω από τα 713 ευρώ.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ