Νέα
  • ΓΔ: 1529.57 -0.07%
  • Τζίρος: 320,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πού κλειδώνει η αύξηση της Πρωτομαγιάς - Πόσο θα ανέβουν οι μέσοι μισθοί

Πηγή: Eurokinissi

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, καθώς το ΚΕΠΕ πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του με βάση τα υπομνήματα των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έως την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Ο υπουργός θα εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο (πιθανότατα της 22ας Απριλίου) προκειμένου η εφαρμογή του να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2022.

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους εργοδότες

Xθες, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις και στους κλαδικούς μισθούς.

Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Στο 6% - 8% η αύξηση 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κλειδώνει σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%) ώστε να καλυφθεί ο υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 κατ ελάχιστον έως 716 ευρώ την Πρωτομαγιά.  ​​​​​​

Εάν η αύξηση είναι 7%, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 710 ευρώ. Με μια πιθανή αύξηση 7% τώρα συν 2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί συνολικά 9% το 2022 με αποτέλεσμα να καλύψει τον πληθωρισμό - μαμούθ του Μαρτίου που κυμάνθηκε στο 8,9%

►Διαβάστε και: Eκτακτο Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται σε 634.000 συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

Σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι μέσοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον Ιανουάριο 2021, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης από 1.202,09 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 αυξήθηκε σε 1.243,53 τον Ιανουάριο του 2021. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο από 418,77 σε 475,93 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αμοιβών από 977,30 ανήλθε σε 987,30 ευρώ.

Ασφαλώς ο μέσος όρος ανεβαίνει λόγω των γενναιόδωρων αυξήσεων σε λίγους κλάδους της οικονομίας καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν και κλάδοι εργαζομένων (καθαριότητα, υπηρεσίες φύλαξης) με αμοιβές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

Μεγάλες εταιρείες αναμένουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, γνωρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουν τη μισθολογική διάρθρωση και την απαραίτητη «ψαλίδα» για να μη χάσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Είναι εύλογο ότι αν ο κατώτατος μισθός ξεπεράσει τα 710 ευρώ, ο εργαζόμενος που αμείβεται με 720 ευρώ θα πιέσει για την αύξηση των αποδοχών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι με αμοιβές 750-1,000 ευρώ μετακινούνται οικειοθελώς αναζητώντας υψηλότερες αποδοχές.

Ειδικά στους κλάδους των κούριερ, των ντελίβερι, του τουρισμού και του επισιτισμού, όπου επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός, οι εργοδότες για να κρατήσουν έναν καλό εργαζόμενο δίνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό, περίπου 750-800 ευρώ.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου η αύξηση του κατώτατου μισθού – Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία

Η έκθεση της ΤτΕ

H ΤτΕ στην έκθεσή της έχει προτείνει μια λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων προκειμένου ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο να μην αυξηθεί πάνω από 1,2%-1,5%.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο 2019 που η αύξηση του κατώτατου μισθού ανήλθε σε ποσοστό 11%, η ΤτΕ υπολόγισε ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 4,83%. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι η διάχυση της αύξησης του κατώτατου μισθού ήταν 5% για θέσεις εργασίας με μισθό από 800 ευρώ έως 900 ευρώ, 3% για θέσεις εργασίας που αμείβονται από 900-1.000 ευρώ και 2% για τις θέσεις εργασίας που αμείβονται από 1.000-1.100 ευρώ.

H παρατηρούμενη αύξηση του μέσου μισθού οφείλεται στην αύξηση των μισθών των ήδη απασχολουμένων αλλά και στην είσοδο νεοπροσληφθέντων. Αυτό είναι λογικό είτε γιατί οι επιχειρήσεις θέλουν να προσλάβουν άτομα που θεωρούν ότι έχουν ικανότητες για τις οποίες θα έπρεπε να αμειφθούν με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο μισθό είτε γιατί προκειμένου να μπορέσουν να βρουν εργαζόμενους που πληρούν κάποια κριτήρια είναι πλέον αναγκασμένοι να δώσουν μεγαλύτερο μισθό.

H TτΕ τονίζει επίσης ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να αποφευχθεί ένα αρνητικό σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων και πληθωρισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που στην πλειονότητά τους είναι μικρού μεγέθους, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που θα προέρχεται τόσο από τις διεθνείς τιμές ενέργειας και πρώτων υλών όσο και από το εργασιακό κόστος, επιτείνοντας τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας ή μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς πέρα από την αύξηση των μισθών δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να περιοριστεί το εργασιακό κόστος και να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ