Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13,2% η ανεργία στο τέλος του 2021 - Ποιές Περιφέρειες είναι στο «κόκκινο»

Στο 13,2% ανέρχεται η ανεργία στην ελλάδα το Δ΄ τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που συνέλεξε:

  1. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.053.275 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
  2. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 617.431 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
  3. Το ποσοστό ανεργίας το Δ΄ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,2%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Γ’ 2021) ήταν 13,0% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2020) ήταν 16,2%.
  4. Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή "άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού", δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.389.308.

Γυναίκες τα περισσότερα «θύματα» της ανεργίας

Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.185.271. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 - 44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Μισθωτοί οι περισσότεροι εργαζόμενοι

Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,1%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη (10,6%) σε σχέση με το προηγούμενο

τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (22,7%). Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-23,4%) και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (1,5%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,7%) και οι επαγγελματίες (21,1%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρατηρείται αύξηση στους επαγγελματίες και τους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (4,3% και 2,9% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (-7,8), στους υπαλλήλους γραφείου (-5,1%) και στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (-5,1%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (16,7% και 13,0%, αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-9,0%).

Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A΄ τρίμηνο του 2010 αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης(3) ενώ μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζεται αυξημένο το 2021.

Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί μικρή αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2011. Τέλος, το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 και αύξηση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021.

Γιατί οι άνεργοι δεν εργάζονται

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι:

  • η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (36,8%)
  • απολύθηκαν  (15,9%

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,4% ενώ η πλειονότητα των ανέργων (64,7%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι).

Επίσης, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (59,0%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 16,0%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ