Η ενίσχυση των εποπτικών Αρχών και οι μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του κλάδου επαγγελματικής ασφάλισης είναι στους στόχους της Πολιτείας, σύμφωνα με τις ομιλίες των αρμόδιων αξιωματούχων στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Σε αυτό συμφωνούν και οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, πετυχημένα παραδείγματα Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αποδόσεις και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης.
Περιορισμός των φορολογικών κινήτρων
Στις ομιλίες τους στο συνέδριο οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκαναν λόγο για περιορισμό στα ήδη ισχύοντα φορολογικά κίνητρα (πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφάπαξ).
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ισχύον φορολογικό καθεστώς είναι ήδη ευνοϊκό, ότι η κυβέρνηση είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και το ότι κοιτάζει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και προσανατολίζεται προς ένα σύστημα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών). Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων που θα πρέπει να ισχύει για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και προς τον τρίτο πυλώνα.
Σημειώνουμε ότι ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έχουν ζητήσει και οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, με την ένωση των ΤΕΑ (ΕΛΕΤΕΑ) να είναι αντίθετη προς μια τέτοια τοποθέτηση.
Τσακλόγλου: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των επαγγελματικών ταμείων
Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή, αλλά και σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν στη θωράκιση του κλάδου».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Για τον κόσμο της εργασίας, τα επαγγελματικά ταμεία είναι πια ένας σημαντικός θεσμός. Και είναι ανάγκη ο θεσμός αυτός να εδράζεται σε αρχές και να λειτουργεί με προδιαγεγραμμένους κανόνες. Να προσφέρει υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης κοινωνικής αξίας υπηρεσίες και να εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στους ασφαλισμένους. Εκτός από τον πρώτο, θέλουμε ισχυρούς και τους δύο άλλους πυλώνες -δεύτερο και τρίτο. Ειδικά για τον δεύτερο πυλώνα, με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε μία πρωτόγνωρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Οι εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και ο αναβαθμισμένος ρόλος των επαγγελματικών ταμείων μάς υποχρεώνουν, και εμάς ως υπουργείο και εσάς ως κλάδο, να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων, αλλά να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου».
Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε ιδέες για τη λειτουργία πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δυσκολία συμμετοχής των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ
Στο συνέδριο έγινε επίσης αναφορά στην πρόσφατη σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, στην οποία -μεταξύ άλλων- τονίζονται τα πολλαπλά οφέλη τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα, όσο και στη μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, τομείς στους οποίους μπορούν να συμβάλουν ενεργά τα ΤΕΑ.
Τέλος, στο πάνελ των κοινωνικών εταίρων όπου συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ότι το σχέδιο παραμένει στο τραπέζι, παρότι η συγκυρία μέχρι τώρα δεν ήταν ευνοϊκή και οι αναλογιστικές μελέτες θα συνεχιστούν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!