Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΚΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για το νέο σύστημα – Πώς θα υποβάλλονται οι ΑΠΔ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα ή αύριο το αργότερο θα αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των πρώτων ΑΠΔ που θα απεικονίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1/1/2022 στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Σύμφωνα με την ενημερωτική ημερίδα για το νέο σύστημα, οι εργοδότες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ έχουν:

  1. Όσοι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα εισήλθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/2022. Ειδικά στο Δημόσιο εντάσσονται όλοι οι νεοεισερχόμενοι είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε μετακλητοί.
  2. Οι ένστολοι ή υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς τα δύο σώματα διατηρούν επικουρικά ταμεία.

Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Μη μισθωτοί

Στο ΤΕΚΑ υποχρεούνται να ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι μη μισθωτοί που είχαν υποχρέωση υπαγωγής στην επικούρηση, όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι , οι μηχανικοί, οι αρτοποιοί, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι χημικοί και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που έχουν διδακτικά καθήκοντα.

Από το 2023 το ΤΕΚΑ θα συμπεριλάβει στους κόλπους του και άλλες κατηγορίες παλαιότερων ασφαλισμένων εφόσον το επιθυμούν. Προϋπόθεση να έχουν γεννηθεί από την 1/1/1987 και μετά, να μην είναι δηλαδή άνω των 35 ετών. Επίσης, προαιρετικά θα μπορούσαν να ενταχθούν υγειονομικοί, αγρότες του ΟΓΑ, λογιστές, οικονομολόγοι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

Πώς θα υποβάλλονται οι ΑΠΔ

Οι καταβλητέες εισφορές θα αποτυπώνονται με διακριτό τρόπο σε σχέση με τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ θα έχει σήμανση αν ο ασφαλισμένος υπάγεται στην παλιά ή στη νέα επικουρική. Θα υπάρχει διακριτός κωδικός και διακριτή ταυτότητα πληρωμής. Η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει πρώτα την ΑΠΔ προς τον ΕΦΚΑ για τους παλαιούς ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα υποβάλλεται η ΑΠΔ που θα προορίζεται για το ΤΕΚΑ. Σε περίπτωση που γίνει λάθος, το σύστημα θα διακόπτει τη συνέχεια της διαδικασίας και θα υποδεικνύει στον χρήστη το λάθος, καλώντας τον να το διορθώσει.

Σύντομα -ίσως και σήμερα- θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή στην οποία ο ίδιος ο εργοδότης με το ΑΦΜ του και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου θα μπορεί να βλέπει πώς έχει καταχωρηθεί ο κάθε ασφαλισμένος της επιχείρησής του σε σχέση με την υπαγωγή του στο ΤΕΚΑ.

Οι εισφορές θα εισπράττονται από τον e-ΕΦΚΑ και θα αποδίδονται στο ΤΕΚΑ, ενώ θα ακολουθεί κάθε μήνα έλεγχος δηλωθέντων - καταβληθέντων εισφορών.

Εισφορές των μη μισθωτών

Οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν το ύψος της εισφοράς ανάμεσα στις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που ισχύουν σήμερα. Το ειδοποιητήριο που θα αφορά τις εισφορές προς το ΤΕΚΑ θα είναι διακριτό, με διακριτό κωδικό πληρωμής. Οι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Το νέο σύστημα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες εισφορές. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Στρατόπουλος, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ, «οι οφειλές που καθυστερούν περνούν στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ και εισπράττονται κατά προτεραιότητα. Και αυτό γιατί στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι εισφορές από τον εργοδότη, ο ασφαλισμένος που διατηρεί ατομικό λογαριασμό, τον λεγόμενο κουμπαρά, χάνει αποδόσεις. Για τον ίδιο λόγο, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν προβλέπονται ρυθμίσεις οφειλών».

Μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε: «Οι συντάξεις με το νέο σύστημα θα είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές, ενώ θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ατομικός κουμπαράς θα έχει πάνω το όνομα του κάθε ασφαλισμένου. Επίσης τα όργανα της διοίκησης του Ταμείου θα επιλέγονται με αυστηρές διαδικασίες, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν».

Η Παυλίνα Καρασιώτου, γενική γραμματέας ασφάλισης και επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ανέφερε ότι υλοποιήθηκε ένα τιτάνιο έργο μέσα σε περίπου 5 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τόνισε: «Σύντομα θα είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων διαδραστική πλατφόρμα που θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν τον ατομικό τους λογαριασμό. Περιμένουμε να αναδειχθούν τυχόν προβλήματα και παραλείψεις και να ομαδοποιήσουμε τα ερωτήματα. Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος που συζητιόταν για χρόνια αλλά δεν είχε υλοποιηθεί». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ