Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Καμπανάκι Κομισιόν για προσεκτικές αυξήσεις - Τι προτείνουν οι εργοδότες

Πηγή: Eurokinissi

Καμπανάκι έρχεται από την Kομισιόν αλλά και από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, οι οποίες συνιστούν προσεκτικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πυροδότησης του πληθωρισμού λόγω της δευτερογενούς αύξησης των τιμών από τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022, πλην της αύξησης 2% που ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Τα ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, η ΤτΕ  και άλλοι επιστημονικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2022. Βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσει προφορική διαβούλευση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων έως τις 15 Μαρτίου 2022.

Ολα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των φορέων θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως τις 15 Απριλίου 2022.

Η τελική εισήγηση

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδοτικοί φορείς στις εκθέσεις τους θα εισηγηθούν ένα μείγμα προτάσεων που θα περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να απελευθερωθεί διαθέσιμο εισόδημα και να καλυφθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ θα προτείνουν αυξήσεις σε λογικά πλαίσια, ενώ πιο γενναιόδωρη θα είναι η πρόταση της ΕΣΕΕ με το σκεπτικό ότι το επιπλέον εισόδημα θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση.

Τι γίνεται στο εξωτερικό

Αντίστοιχες συζητήσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, λόγω και της ανόδου του πληθωρισμού, προκειμένου να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, έχουν ξεκινήσει σε Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, ενώ η Ισπανία το έχει ήδη κάνει.

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατηρήσαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55% αντίστοιχα. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα