Την επαναφορά του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, στοχευμένα, όμως, αυτή τη φορά και όχι οριζόντια, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, λόγω των νέων μέτρων περιορισμού που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, το πρωί λόγω της υπερμετάδοσης της παραλλαγής Ομικρον.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου κλειδώνουν εισηγήσεις για στοχευμένη ενεργοποίηση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας ειδικά για κλάδους και επιχειρήσεις που θα είναι ουσιαστικά «κλειστές», χωρίς να υπάρχει σχετική κρατική εντολή για λουκέτο, ενώ είναι πολύ πιθανό οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν άμεσα.
Στο επίκεντρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις που θα πλήττονται από τα νέα μέτρα περιορισμού, όπως η απαγόρευση της μουσικής, δηλαδή, για παράδειγμα μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Δεν υπάρχει προσανατολισμός για οριζόντιες αναστολές
Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να ενεργοποιηθεί «χειρουργικά» το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ώστε να αποτραπεί κύμα απολύσεων, ιδίως εργαζόμενων που θα βρεθούν τις ημέρες των περιορισμών χωρίς αντικείμενο. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει προσανατολισμός για οριζόντιες αναστολές στην εστίαση, αλλά μόνο στους υποκλάδους που πλήττονται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αξιοποιηθεί το μοντέλο που σχηματοποιήθηκε ήδη κατά τα πρώτα lockdown, δηλαδή, αναστολή σύμβασης με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η χρονική διάρκεια για την οποία θα απαιτηθεί η επανεργοποίηση του μέτρου των αναστολών, καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του real FM: «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».
Σε κάθε περίπτωση η αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται να είναι αναλογική -όπως συνέβαινε πάντα- δηλαδή να ανέρχεται σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Επεκτείνεται και το Συν-Εργασία
Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων θα τρέξει και ο μηχανισμός Συν-Εργασία, ο οποίος επεκτείνεται για ένα τρίμηνο έως 31 Μαρτίου 2022. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, στη «Συν-Εργασία» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Οι επιχειρήσεις εντάσσονται για το πρώτο τρίμηνο του 2022 με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.
Δηλαδή, πρέπει να προκύπτει μείωση τζίρου 20% την περίοδο Μάρτιος - Αύγουστος 2020 συγκριτικά με την περίοδο Μάρτιος - Αύγουστος 2019.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για τη «Συν-Εργασία» έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζομένους.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!