Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγορά εργασίας: Οι 6 ανατροπές του 2022 σε μισθούς, υπερωρίες, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το 2022, μια χρονιά που φιλοδοξεί να μείνει με θετικό πρόσημο στην οικονομία καθώς προσδοκάται να ανοίξει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Το μείζον στοίχημα και η μητέρα των μαχών είναι η... ανάρρωση της αγοράς εργασίας από την πανδημία του κορονοϊού και η ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών ελέω της ενεργειακής κρίσης που καλπάζει. 

Οι βασικότερες αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι οι εξής:

1. Ψηφιακή κάρτα

Η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τα σούπερ μάρκετ, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα. 

Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος πάνω στον οποίο θα «δομηθεί» η ψηφιακή κάρτα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η κάρτα να εφαρμοστεί και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.

Σταδιακά η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας, όπως είναι οι τηλεργαζόμενοι.

Οι φορείς των εργοδοτών έχουν ζητήσει οι διαδικασίες να είναι όσο το δυνατόν απλούστερες, ενώ ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη ηλεκτρονική κάρτα εισόδου - εξόδου, τροποποίησης ωραρίου και υπερωριών των υπαλλήλων έχουν ζητήσει να διατηρηθούν οι ίδιες τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μην αναγκαστούν να αλλάξουν εξαρχής τα συστήματα.

Η ψηφιακή κάρτα η οποία δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα ωρομέτρησης σε φυσική μορφή αλλά μια εφαρμογή στο κινητό μας και ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή της επιχείρησης θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στην πράξη ως εξής: 

  • Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.
  • Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Μάλιστα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του και τον τρόπο που τον έχει καταχωρίσει ο εργοδότης του (π.χ. πλήρως ή μερικώς απασχολούμενο).

Η ψηφιακή κάρτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

2. Το «Πρώτο Ένσημο»

Το πρόγραμμα επιδότησης που θα ενεργοποιηθεί το 2022 αφορά 40.000 νέους από 18 έως 29 ετών οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν έχουν στο ασφαλιστικό τους ιστορικό ούτε ένα ένσημο. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ για έξι μήνες, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Έτσι, για  παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου, σύνολο 670 ευρώ.

Το επίδομα θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος στον νεοπροσλαμβανόμενο για να το ξοδέψει όπως θέλει και είναι ανεξάρτητο από τον μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης.

Αντίστοιχα, 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ του ποσού, δηλαδή  300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο. Η επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με μικρό κόστος

3. Πρόγραμμα 150.000 νέων θέσεων εργασίας

Το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας -που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις- θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων) για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με το «Πρώτο Ένσημο» και ο εργοδότης μπορεί με τον συνδυασμό των δυο προγραμμάτων να κερδίσει ακόμη και το 42% του εργατικού κόστους. 

Για παράδειγμα:

Εργοδότης προσλαμβάνει υπάλληλο από 1/1/2022 χωρίς προϋπηρεσία με τον κατώτατο μισθό

Χωρίς επιδότηση το συνολικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 820 ευρώ

  • Με την ένταξη στο πρώτο ένσημο ο εργοδότης κερδίζει: 100 ευρώ επιδότηση κάθε μήνα
  • Με την ένταξη στο πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας ο εργοδότης κερδίζει και τις ασφαλιστικές εισφορές – 243,05 ευρώ

Συνολική επιδότηση: 343,05 ευρώ

Νέο κόστος εργαζόμενου : 477 ευρώ

Μείωση εργατικού κόστους ανά πρόσληψη: 42%

Εάν η σύμβαση εργασίας έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. 

4. Εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους

Από την 1/1/2022 καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Σήμερα, ένα εργατοτεχνίτης που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση ύψους μόνο 2.030 ευρώ. Αντίθετα, ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα λάβει διπλάσια αποζημίωση ύψους 4.550 ευρώ.

5. Αύξηση κατώτατου μισθού

Από 1ης/1/2022 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2%, με προοπτική να υπάρξει και νέα αύξηση 3% ή και υψηλότερη από τον ερχόμενο Ιούλιο. Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Η δεύτερη αύξηση θα είναι τουλάχιστον 3% ώστε αθροιστικά να φτάσουμε στο επίπεδο της αύξησης του ΑΕΠ το 2022 που εκτιμάται περίπου στο 5%. Αυτή είναι η βάση για την δεύτερη αύξηση που μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, ενδεχομένως προς το 5% ώστε ο βασικός μισθός να γράψει... 7 μπροστά. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2022.

6. Μειωμένες εισφορές και φόροι

Διατηρείται και το 2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66%, από 39,66%.

Μάλιστα, κατά το β' εξάμηνο του 2022 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Επεκτείνεται επίσης για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Το συνολικό κέρδος για τον εργαζόμενο από τη μείωση των εισφορών και των φόρων το νέο έτος ανέρχεται σε 160 ευρώ τον χρόνο για ένα εργαζόμενο με μεικτό μισθό 700 ευρώ, σε 355 ευρώ για μισθό 1.000 ευρώ, σε 389 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ και σε 691 ευρώ ανά έτος για μισθό 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το όφελος από ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα και την αύξηση του κατώτατου μισθού κυμαίνεται από 305 ευρώ έως 533 ευρώ ανά έτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ