Νέα
  • ΓΔ: 1531.99 -0.49%
  • Τζίρος: 32,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

2021: Οι 3 λόγοι που η δουλειά στο γραφείο αλλάζει διά παντός

Γραφεία
Πηγή: Pixabay

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που μας έφερε η πανδημία μέσα στο 2020, ίσως η πιο ανατρεπτική ήταν η δουλειά στο γραφείο ή, πιο συγκεκριμένα, η δουλειά μακριά από αυτό. Η εξ’ αποστάσεως εργασία γεννήθηκε από τους κινδύνους της πανδημίας, αλλά όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει. Ακόμα κι αν ο εμβολιασμός επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στο γραφείο, η εργασία από το σπίτι και οι τηλε-διασκέψεις μέσω Zoom θα συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι της ζωής μας για καιρό.

Στην απόπειρά της να ιχνηλατήσει την εικόνα της εργασίας μέσα στο 2021, η Washington Post μίλησε με υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού εταιριών, δικηγόρους ειδικευμένους στα εργασιακά και αναλυτές εργασιακών αποζημιώσεων στις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα είναι ένα ενδεχόμενο που δεν φαντάζει πιθανό – τουλάχιστον όχι όπως το γνωρίζαμε μέχρι πέρσι.

Ακολουθεί μια σειρά προβλέψεων για το τί μπορούν οι Αμερικανοί να περιμένουν στη δουλειά τους μέσα στο 2021.

Οι μισθοί της τηλεργασίας, οι ανατροπές στα εργασιακά

Η εργασία εξ’ αποστάσεως έφερε πολλές ανατροπές στα εργασιακά, μία εκ των οποίων ήταν η μετεγκατάσταση πολλών εργαζομένων από τις μεγαλουπόλεις που ήταν η βάση του γραφείου τους, σε απομακρυσμένες πολιτείες, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, ώστε να ανταπεξέλθουν στις μειώσεις των αποδοχών τους. Στην Αμερική, όμως, το ύψος των μισθών είναι απόλυτα συναρτώμενο του κόστους διαβίωσης της κάθε πολιτείας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να δουν επιπλέον μειώσεις των αποδοχών τους μέσα στο 2020.

Το Facebook, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εξ’ αποστάσεως εργαζομένων του με βάση των πολιτεία που θα επιλέξουν να μείνουν. Μια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας Willis Towers Watson τον Οκτώβριο, έδειξε ότι το 26% των ερωτηθέντων εταιριών επιβεβαίωσε τη σχέση τοποθεσίας – μισθών στην εξ’ αποστάσεως εργασία. Όμως πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι αυτή η πρακτική δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Πέρα απ’ την σταδιακή επιστροφή στο γραφείο, αρκετές εταιρίες θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με βάση τα προσόντα τους, ασχέτως της επιλογής βάσης τους, κάνοντας την επιλογή οικείας των εξ’ αποστάσεως εργαζομένων λιγότερο σημαντική. Εν ολίγοις, η πολιτική πρόσληψης των ιδιωτικών επιχειρήσεων -και κατ’ επέκταση των αποδοχών που θα προσφέρουν-, θα αποκτήσει μια πανεθνική προσέγγιση, ασχέτως των μισθολογικών διαφορών που υφίστανται σήμερα ανά πολιτεία.

Το πιθανότερο είναι ότι εργαζόμενοι που επιλέγουν «φθηνότερες» πολιτείες για την τηλεργασία τους θα δουν χαμηλότερες αυξήσεις σε βάθος χρόνου, αντί μειώσεις μισθών, ισχυρίζεται ο Brian Kropp, υπεύθυνος έρευνας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού της συμβουλευτικής εταιρίας Gartner. «Η νέα πραγματικότητα ενός εξ’ αποστάσεως εργατικού δυναμικού είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους μισθούς των εξ’ αποστάσεων εργασιών να εξισώνονται με αυτές των εργασιών στο γραφείο», συμπληρώνει.

Οι βιντεο-συσκέψεις θα γίνουν εξυπνότερες και πιο ανατριχιαστικές 

Με κίνητρο την πρακτικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εργασιακές τηλε-συσκέψεις μέσα στο 2021. Η Zoom, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την εισαγωγή του «smart gallery» στις βιντεοκλήσεις της, μιας εφαρμογής που θα χρησιμοποιεί τις κάμερες των υπολογιστών ώστε να παρουσιάζει όλους τους συμμετέχοντες -συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο ίδιο γραφείο- σε ξεχωριστά «παράθυρα». Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους στο γραφείο και σε όσους συμμετέχουν στη βιντεοκλήση από το σπίτι τους.

Η Cisco Systems, στο μεταξύ, θα λανσάρει μέσα στη χρονιά την «αναγνώριση χειρονομίας», χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μετατρέπει απλές χειρονομίες σε πιο ευρέως αναγνωρίσιμες, όπως χειροκροτήματα, υψωμένους, ή κατεβασμένους αντίχειρες. Η Microsoft Teams, απ’ την άλλη, πρόσθεσε μέσα στο Δεκέμβριο μια άλλη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις βιντεο-συσκέψεις, που αναγνωρίζει τις εργασίες που αναθέτονται στους συμμετέχοντες και τους στέλνει υπενθυμίσεις μετά την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα, δημιουργεί πρακτικά της κάθε σύσκεψης.

Νέος υβριδικός χώρος εργασίας 

Μόλις η επιστροφή στο γραφείο κριθεί σχετικά πιο ασφαλής, πολλές επιχειρήσεις θα δοκιμάσουν ένα υβριδικό πλάνο εργασίας, που θα συνδυάζει κάποιες ημέρες φυσικής παρουσίας στο γραφείο και τις υπόλοιπες με εξ’ αποστάσεως εργασία από το σπίτι. Ο συντονισμός αυτού του μοντέλου θα χρειαστεί τεράστιο συντονισμό, λέει η Liz Burow, σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος εργασιακής στρατηγικής της εταιρίας WeWork. «Κάποιος που επιλέγει να πηγαίνει στο γραφείο Τρίτες και Παρασκευές, θα επιδιώξει να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του ώστε να είναι και εκείνοι τις ίδιες μέρες στο γραφείο», εξηγεί. Επίσης, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των εταιριών θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν συσκέψεις σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη ευκαμψία», συμπληρώνει.

Με δεδομένα τα όχι ιδιαιτέρως σαφή ωράρια στην εξ’ αποστάσεως εργασία, οι εργοδότες οφείλουν να προσέξουν ώστε οι εργαζόμενοι να μην «καούν» από το φόρτο εργασίας στο σπίτι. Η Ashley Whillans, βοηθός καθηγήτρια στο Harvard Business School, λέει ότι για να αποφύγουν το διευρυμένο ωράριο στο σπίτι και το στρες της πανδημίας, οι εργοδότες οφείλουν να κάνουν τις βιντεο-συσκέψεις συντομότερες και πιο ουσιαστικές και να προσφέρουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την έναρξη και το τέλος της εξ’ αποστάσεως εργασίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ