Νέα
  • ΓΔ: 1536.28 -0.21%
  • Τζίρος: 71,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ιω. Ληξουριώτης, καθ. Εργατικού Δικαίου: Τι ορίζει ο νόμος Χατζηδάκη για τους delivery

Καθυστέρηση των εταιρειών κούριερ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας
Πηγή: Intime

Ιω. Ληξουριώτης (καθηγητής Εργατικού Δικαίου): Ο ν.4808/2021 αναγνωρίζει την ύπαρξη του φαινομένου παροχής εργασίας μέσω ψηφιακών πλατφορμών

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες μίλησε ο Ιωάννης Ληξουριώτης, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Ο κ. Ληξουριώτης δήλωσε ότι ο τωρινός νόμος 4808/2021, για την Προστασία της Εργασίας, αναγνωρίζει την ύπαρξη του φαινομένου της παροχής εργασίας, μέσω ψηφιακών πλατφορμών και το γεγονός ότι σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί να παρασχεθεί εργασία είτε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών (freelancers).

Όπως είπε, «η οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών (gig economy) είναι πραγματικότητα. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αποφύγουμε. Δεν υπάρχει ζήτημα καλών ή κακών ψηφιακών πλατφορμών. Το ζήτημα είναι, αν μία επιχείρηση που λειτουργεί, μέσω πλατφόρμας, τηρεί τους νόμους και εφαρμόζει ορθές πρακτικές» διευκρίνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι είναι πολλές οι μορφές των ψηφιακών πλατφορμών και αφορούν πλήθος επιμέρους εργασιακών αντικειμένων, όπως είναι για παράδειγμα οι κούριερ.

«Υπάρχουν πολλές μορφές τέτοιου είδους εργασιών και δεν μπορείς να τους εγκλωβίσεις όλους στη φόρμα είτε της εξαρτημένης εργασίας είτε της σύμβασης έργου είτε της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό είναι θέμα πραγματικών περιστατικών για την κάθε περίπτωση» αποσαφήνισε.

Παράλληλα, ο κ. Ληξουριώτης τόνισε με το νέο νόμο τέθηκαν κάποιοι συγκεκριμένοι αυστηροί όροι, που θα πρέπει να συντρέχουν, για να θεωρηθεί ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών και πρέπει να ισχύουν τέσσερα κριτήρια σωρευτικά, τα οποία είναι τα εξής:

α) να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/σε τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου,

β) να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο (μεταφορά) που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα,

γ) να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει και για όσην ώρα θέλει και

δ) να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

«Οι προϋποθέσεις αυτές συμβάλλουν, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση και στην πράξη ελάχιστες περιπτώσεις να θεωρούνται πραγματικοί ανεξάρτητοι επαγγελματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ληξουριώτης υπογράμμισε ότι ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας προβλέπει και για τους freelancers δικαιώματα υγιεινής και ασφάλειας όμοια με αυτά που έχουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενώ τους προσφέρει και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έχουν δικαίωμα απεργίας, μπορούν να ιδρύσουν και να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και έχουν δικαίωμα σύναψης συλλογικών συμβάσεων, «πράγματα που αναφέρονται ρητά στο νόμο» επανέλαβε ο καθηγητής εργατικού δικαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ