Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Manpower: Το 72% των εργοδοτών δεν βρίσκει στελέχη - Ποιοι κλάδοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση

Σε μια Ελλάδα που η ανεργία  έχει εκτοξευτεί στο 15,4% το Μάιο του 2021, έναντι 17,2% τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, οι εργοδότες δηλώνουν δυσκολία στην ανεύρεσή των κατάλληλων υπαλλήλων.

Ερευνα της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα, δείχνει ότι το 72% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένα στελέχη για τις επιχειρήσεις τους γεγονός που τους οδηγεί στο να προσφέρουν κίνητρα για να προσελκύσουν ταλαντούχους υποψηφίου, μεταξύ των οποίων ευέλικτα ωράρια και υψηλότερους μισθούς.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στους τομείς των κατασκευών (20%), των χρηματοοικονομικών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (18%), στη βιομηχανία/ παραγωγή (15%) και στην πρωτογενή παραγωγή (14%) ενώ μέτριος είναι ο ρυθμός των προσλήψεων στον Τουρισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% προβλέπει μείωση και το 61% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +5%.

Τι κίνητρα προσφέρουν οι εργοδότες

Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επιπρόσθετα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ότι το 72% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων.

Το ίδιο ποσοστό (72%) αναφέρεται και για τις ΕΜΕΑ χώρες. Παρ' όλα αυτά, οι εργοδότες προσφέρουν ένα εύρος κινήτρων για την κάλυψη της έλλειψης ταλέντου: Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%) μαζί με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, ακολουθούν τα οικονομικά κίνητρα όπως υψηλότεροι μισθοί (39% ) και μπόνους (29%).

Όπως αναφέρουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι: τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).

Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερ και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία) (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο), το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερ και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο).

Ο αντίκτυπος της Covid-19 και της απομακρυσμένης εργασίας αποτυπώνεται με ανάμεικτα συναισθήματα από τα μεσαία και ανώτερα στελέχη. Όπως προκύπτει από την έρευνα, 20% των στελεχών αισθάνεται ανησυχία και το 19% έχει θετικά συναισθήματα.

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

«Η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει συμβάλει στη γενικότερη αισιοδοξία προσλήψεων, που διαφαίνεται πλέον στην πλειοψηφία των χωρών οι οποίες συμμετέχουν στην έρευνα του ομίλου μας, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στις 4 αγορές εμφανίζει στις προθέσεις προσλήψεων το υψηλότερο ρεκόρ των 10 ετών.

Για την ελληνική αγορά, οι προθέσεις εμφανίζονται συγκρατημένες, με τους κλάδους των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής να πρωταγωνιστούν για ένα ακόμη τρίμηνο, με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων.

Ωστόσο, οι εργοδότες (72%) αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα. Με βάση νέα ευρήματα, «οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των υποψηφίων και να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.

Ποιοι τομείς  έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση

Οι εργοδότες και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, οι οποίοι αναφέρουν αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +20%.

Σταθερή αύξηση της απασχόλησης αναμένεται και στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +18%, αλλά και στους τομείς Βιομηχανία/Παραγωγή και Πρωτογενής Παραγωγή, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +15% και +14% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) αναμένουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ κάποια αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων αναμένεται και στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών, με Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +6%. Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν την πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με Προοπτικές της τάξης του +2%.

Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +25%, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +15%. Παράλληλα, οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του +11% και +5% στις Μεσαίες και τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε 10 χώρες και επικράτειες, και παραμένει αμετάβλητη σε δύο. Οι εργοδότες και στις 43 χώρες και επικράτειες αναμένουν ενίσχυση της αγοράς εργασίας σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 -όταν η πανδημία της Covid-19 ήταν σε πλήρη εξέλιξη στον περισσότερο κόσμο.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείας, την Ινδία, τον Καναδά, την Ολλανδία, το Μεξικό και τη Γαλλία. Παράλληλα, οι εργοδότες σε Παναμά, Νότια Αφρική, Σιγκαπούρη, Κροατία και Αργεντινή αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται σε 25 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο. Εξαίρεση αποτελεί η Νότια Αφρική, όπου οι εργοδότες προβλέπουν υποτονική κίνηση της αγοράς εργασίας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πρόθεση προσλήψεων ενισχύεται σε 20 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, ενώ αποδυναμώνεται σε πέντε.

Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται και στις 26 χώρες της περιφέρειας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να είναι ισχυρότερη σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας της περιφέρειας ΕΜΕΑ αναμένεται να καταγραφούν σε Νότια Αφρική, Κροατία, Ελβετία και Ουγγαρία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ