Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Προς οριακή αύξηση οδεύει ο κατώτατος μισθός – Τι προβλέπουν τα τελικά σενάρια

υπουργείο εργασίας
Πηγή: InTime

Προς οριακή αύξηση κοντά στο 2% οδεύει ο κατώτατος μισθός. Η ώρα της κρίσης είναι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όταν και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την κυβερνητική πρόταση για την αναπροσαρμογή των 650 ευρώ.  

Όλο το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι βρίσκονταν δυο βασικά σενάρια:

  1. Πάγωμα του μισθού των 650 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2022  
  2. Οριακή αύξηση 

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί το σενάριο της οριακής αύξησης έναντι του παγώματος και όλα δείχνουν πως - εκτός απροόπτου - βαδίζουμε για μια οριακή ονομαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό κοντά στο 2%.

Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης των 10 – 15 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 660 – 665 ευρώ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η αύξηση θα ισχύσει άμεσα, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος και είναι το πιθανότερο σενάριο ή αν θα υπάρξει ειδική ρήτρα ώστε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022.

Η πρόταση του ΕΙΕΑΔ

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού κατέθεσε δυο προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης: 

  1. Ο κατώτατος μισθός να παραμείνει αμετάβλητος στα 650 ευρώ με συνοδευτικά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, όπως ενδεικτικά η αναψηλάφηση του ζητήματος των προσαυξήσεων των 3ετιών προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό ή μια μικρή αύξηση του αφορολόγητου
  2. Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 660 ευρώ, δηλαδή κατά 1,53% που αντιστοιχεί στο ήμισυ της πιθανής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας τον επόμενο χρόνο.  

Τι ζυγίζουν στο υπουργείο Εργασίας

Πηγές του υπουργείου Εργασίας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες πως για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη:

  • Οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.
  • Οι αντοχές της οικονομίας στο πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
  • Οι ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%.

Το βασικό σενάριο που προβλέπει αύξηση κοντά στο 2% λαμβάνει προφανώς υπόψη και την πίεση των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, που οδηγεί βασικά αγαθά σε κούρσα ακρίβειας.

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων 

Υπενθυμίζεται πως: 

  • Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.
  • Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
  • Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ