Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 0,9% η ανεργία το α’ τρίμηνο του 2021

Πηγή: Pixabay

Αύξηση κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα (0,9%) σημείωσε η ανεργία το α’ τρίμηνο το 2021, το ποσοστό της οποίας ανήλθε σε 17,1% από 16,2% που είχε διαμορφωθεί το δ’ τρίμηνο 2020 αλλά και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (α’ 2020).

Μείωση των απασχολουμένων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 745.414 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή. Ωστόσο ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.625.061 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη-Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Αύξηση των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού

Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ότι υποκρύπτεται μια γκρίζα ζώνη ανεργίας η οποία δεν εμφανίζεται στα τρέχοντα στοιχεία. Επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία ανήλθαν σε 4.700.344. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών ανήλθαν σε 3.507.973. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, η μέθοδος συλλογής στοιχείων για τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού και για άλλες μετρήσεις έχει αλλάξει λόγω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/1700 για τις κοινωνικές στατιστικές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2021. Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι μετά την συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων της πιλοτικής έρευνας που διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2020, θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για την επίδραση που τυχόν είχαν αυτές οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της έρευνας μέχρι τις 31/12/2021.

Κύριες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι απουσίες από την εργασία μειώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στον χώρο εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των απουσιών ήταν 9,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020, 11,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ μειώθηκε στο 8,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, η απουσία από την εργασία μειώθηκε κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας και ενέργειας, του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών καθώς και στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στο ίδιο επίπεδο παρέμειναν οι ώρες εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας (από 35,3 ώρες την εβδομάδας έως 35,6 ώρες). Ωστόσο παρουσίασαν μικρή μείωση στους τομείς της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας και μικρή αύξηση στους κλάδους του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Στο 7,8% η μερική απασχόληση

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,8%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,1%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη (-6,4%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-22,7%). Συγκεκριμένα το α' τρίμηνο 2021 από τα 3.625.061 που απασχολούνται, σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης διατηρούν τα 3.342.312 ενώ 282,7 χιλιάδες εργάζονται με μερική απασχόληση. Η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης οφείλεται εν πολλοίς στα κρατικά μέτρα στήριξης και στους κλειστούς κλάδους ,όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-12,0%) και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-19,2%). Κατά το α' τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονταν ως μισθωτοί (67,1%), ενώ σημαντικό ήταν και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,3%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται μείωση στους μισθωτούς (-7,7%) και στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό ή χωρίς προσωπικό (-12,9% και -2,0%, αντίστοιχα). Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζεται μείωση σε όλες τις κατηγορίες απασχολουμένων.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι επαγγελματίες (21,8%) και οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (20,5%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρατηρείται αύξηση στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (14,5%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, και στους εργαζόμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (-17,7% και -16,9%, αντίστοιχα). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (7,4%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (-23,1%).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα