Νέα
  • ΓΔ: 1544.13 +0.94%
  • Τζίρος: 120,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Μισθοί: Κατά 2,5% συρρικνώθηκε ο μέσος μισθός εν μέσω πανδημίας - Στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Η  χαμηλόμισθη εργασία κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω επιδείνωσή του

Όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού, η Ελλάδα είναι επίσης το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο παρατηρείται απώλεια σε σχέση με το 2010, η οποία εντάθηκε το 2020 λόγω πανδημικής κρίσης

Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 - 2019 σημειώθηκε μεγάλη απόκλιση στις συνολικές αποδοχές του μέσου εργαζομένου στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η απόκλιση ενισχύθηκε το 2020, αφού ο μέσος μισθός στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 2,5%, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1% και στην ΕΕ κατά 0,6%.

Η πτώση του μέσου μισθού στην Ελλάδα μπορεί να μην ήταν τόσο έντονη όσο στην Ιταλία και στο Λουξεμβούργο, αλλά σε σχέση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ ήταν σημαντική. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο μέσος μισθός σωρευτικά μειώνεται από το 2010, αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Η απόκλιση του μέσου μισθού από αυτόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης είναι ακόμα πιο σημαντική αν συνυπολογιστεί ότι στα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων υπάρχει ισχυρή σύγκλιση, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια ειδική περίπτωση παλινδρόμησης της κοινωνικής ευημερίας.

Πάντα κατά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο δεν μπορεί να αποδοθεί στη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών, αφού η εικόνα όσον αφορά τον καθαρό μέσο μισθό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πανομοιότυπη. Η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη- μέλη της ΕΕ στα οποία ο καθαρός μέσος μισθός μειώθηκε το 2020, ενώ είναι το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010.

Ο χαμηλός μέσος μισθός στην εγχώρια οικονομία σχετίζεται με τις αμοιβές που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, με το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, το οποίο στηρίζεται στη χαμηλόμισθη εργασία

Η Ελλάδα είναι επίσης το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο για το ίδιο διάστημα υπήρξε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού και ταυτόχρονα του κατώτατου μισθού. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την αγοραστική δύναμη των μισθωτών πιο κοντά στην αντίστοιχη των μισθωτών στα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

Ο κατώτατος μισθός - πάντα κατά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. 

Η απόκλιση του μέσου μισθού από την Ευρωζώνη

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η μείωση των εισοδημάτων, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης του μέσου εργαζομένου. Η κατάσταση αυτή είναι πιο έντονη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, των οποίων η αμοιβή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κατώτατο μισθό. 

Eιδικά για τον κατώτατο μισθό, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα των 650 ευρώ τάσσονται οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις στις εκθέσεις τους που εστάλησαν στο  Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προκειμένου να συνταχθεί σχέδιο πορίσματος όπως προβλέπει η διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ  προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί φέτος στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 ευρώ που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού του ΟΟΣΑ. 

Και όμως δεν ήταν λίγα τα κράτη της ΕΕ που αψήφησαν τα δυσοίωνα μεγέθη και τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης και προχώρησαν σε έστω και συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1/1/2021, τρία κράτη μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019. 

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατηρήσαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι χώρες που αποφάσισαν γενναιόδωρες ποσοστιαίες αυξήσεις, η ονομαστική αύξηση σπάνια ξεπερνάει το 1 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού στην Πολωνία ανήλθε σε 7.7% το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1.16 ευρώ. Η αύξηση 4.6% της Κροατίας αντιστοιχεί σε 1.08 ευρώ ενώ η αύξηση μαμούθ 16.3% της Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστοιχεί σε μόλις 0.41 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Μάλτα προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% για συμβολικούς λόγους προκειμένου να ανέβει η ψυχολογία της αγοράς.

Στο μεταξύ η  Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την κατηγορία, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, με 758 ευρώ ( υπολογίζονται 14 μισθοί)  και ακολουθούν Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024 ευρώ) και Ισπανία (1.108 ευρώ). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat  στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.202 ευρώ, ακολουθεί η Ιρλανδία 1684,8 ,Βέλγιο 1625,7 ευρώ  και στην τελευταία θέση η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό 332 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ