Νέα
  • ΓΔ: 1532.68 -0.44%
  • Τζίρος: 34,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Υβριδική εργασία: Η νέα εταιρική κουλτούρα που ήρθε για να μείνει

Πηγή: spacesworks.com

Καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, πολλές εταιρείες αρχίζουν να εξετάζουν πώς θα είναι η καθημερινότητα στη μετά Covid εποχή. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Microsoft, πολλοί μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα «υβριδικό» σύστημα, επιτρέποντας στους υπαλλήλους τους να ακολουθήσουν ένα μικτό σύστημα τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στα γραφεία.

Παρά την ευρεία αποδοχή των εργαζομένων στη νέα συνθήκη της εξ' αποστάσεως εργασίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού - μεταξύ των οποίων και η σταδιακή άρση της υποχρεωτικής τηλεργασίας (στην Ελλάδα ήδη προβλέφθηκε μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 20% για τον Ιούνιο) - οδηγεί τους εργαζόμενους πίσω στο προηγούμενο καθεστώς της διά ζώσης εργασίας, διαμορφώνοντας όμως σταδιακά και ένα νέο υβριδικό μοντέλο απασχόλησης. Η επιστροφή αυτή διαφαίνεται, μάλιστα, αρκετά δύσκολη έως και ακατόρθωτη.

Εάν η εργασία αποκλειστικά από το σπίτι θεωρήθηκε για πολλούς μία δύσκολη συνθήκη, καθώς χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να προσαρμοστούν σε αυτή εργαζόμενοι κι εργοδότες, η επόμενη μέρα και το νέο υβριδικό μοντέλο που έρχεται μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολα, προειδοποιούν οι ειδικοί σε μεγάλες εταιρείες. 

Πώς τοποθετούνται οι εταιρείες στις νέες συνθήκες εργασίας

Η JPMorgan ενημέρωσε τους Αμερικανούς υπαλλήλους της ότι πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία τους, τουλάχιστον εν μέρει, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.

Στο νέο πλαίσιο, της υβριδικής εργασίας που προκρίνει, αρκετοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία, ενώ άλλοι θα παραμένουν εκτός. Στην τράπεζα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προγραμματίσουν τις ημέρες της εργασίας τους, εκτός όμως από τις Δευτέρες ή τις Παρασκευές που θα είναι υποχρεωτικά στο γραφείο. Η Πέμπτη φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα στο γραφείο, αφού τα περισσότερα στελέχη δεν μπορούν να βρουν εύκολα αίθουσες συνεδριάσεων για να συνέλθουν με τους συνεργάτες τους.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι το να δουλεύουμε μαζί και δια ζώσης είναι σημαντικό για την κουλτούρα μας, για τους πελάτες μας, για τη δραστηριότητά μας και για τις ομάδες μας», αναφέρει το υπόμνημα της τράπεζας.

Η τράπεζα σημείωσε, επίσης, ότι θέλει να δώσει χρόνο στους εργαζομένους της ώστε να αισθάνονται και πάλι άνετα σε έναν κλειστό χώρο που θα φιλοξενεί πολλά άτομα ταυτόχρονα. Όμως «αναμένουμε ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όλοι οι υπάλληλοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα έρχονται να δουλεύουν στο γραφείο, εναλλάξ», χωρίς να ξεπεραστεί το όριο του 50%.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει κατά συνέπεια να οργανώσουν τον χρόνο της εργασίας τους, σε συνεννόηση με τους ανωτέρους τους.

Στη Νέα Υόρκη η Facebook εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των κτιριακών της υποδομών, παρά το γεγονός ότι στην πανδημία υπέγραψε μια τεράστια συμφωνία εξαγοράς κτιρίων κι έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ενοικιαστές της πόλης.

Στελέχη της PricewaterhouseCoopers εκφράζουν την πεποίθηση πως η τηλεργασία συνιστά διάκριση μεταξύ των εργαζομένων. Όλοι όσοι εργάζονται δια ζώσης υπερτερούν σημαντικά στην περίπτωση της προαγωγής ή της μισθολογικής αύξησης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η PwC, στελέχη που εργάζονται από το σπίτι, θέτουν εαυτόν εταιρικά σε ρόλο... δεύτερου βιολιού. Έτσι, καταλήγει. η PwC, οι εταιρείες πρέπει να θεσπίσουν εκείνα τα κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να μη προκύπτει η διάκριση και να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα υστερεί έναντι των συνεργατών του. Επίσης, κάτω από συνθήκες πίεσης, οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα στο χώρο εργασίας, το άγχος επιμερίζεται σε πολλούς και στο τέλος οι κραδασμοί απορροφώνται πιο γρήγορα

Εργοδότες κι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Nike, σχεδιάζουν να επιστρέψουν στα συγκροτήματα (complexes), την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη (Labor Day), με αρκετές παραχωρήσεις στους εργαζόμενους κι ευελιξία στο πλαίσιο της εργασίας τους, προκειμένου οι τελευταίοι να ενταχθούν ομαλά στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Η εταιρεία τεχνολογίας OnSolve, προσέλαβε 90 στελέχη τους τελευταίους 12 μήνες. «Σχεδιάζουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, στα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο, αρκετοί εργαζόμενοι, σημαντικά στελέχη, τεχνικοί και μηχανικοί, θέλουν να επιλέγουν εάν θα εργάζονται από το σπίτι ή όχι, αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου, Mark Herrington, προσθέτοντας πως οι εργοδότες, πλέον, θα είναι προετοιμασμένοι για αυτό ακόμα και στη συζήτηση κατά τη συνέντευξη πριν από την πρόσληψη. Πολλά στελέχη, μάλιστα, υποστηρίζουν, πως «αν δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα υβριδικό πλαίσιο, τότε πιθανότατα να έχουν μειωμένο ενδιαφέρον στο περιβάλλον εργασίας τους».

Σύμφωνα με έρευνα της PLC, το 83% από 9.000 εργαζόμενους που ρωτήθηκαν, θεωρεί πως το υβριδικό περιβάλλον εργασίας είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί.

Εταιρεία διαχείρισης αεροπορικών κρατήσεων μέσω διαδικτύου, ματαίωσε την κατασκευή τεσσάρων κτιρίων (campus) κι επιστρέφει στο αρχικό της κτίριο στο Ντάλλας, επιτρέποντας στο 25% του προσωπικού, περίπου 2.000 άτομα, να εργάζεται κανονικά δια ζώσης όλη την εβδομάδα, αναφέρει ο επικεφαλής της Sabre, Σον Γουίλιαμς. Περίπου το 30% ή 2250 άτομα θα τηλεργάζονται, ενώ το υπόλοιπο 45% θα υπηρετεί ένα υβριδικό καθεστώς.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Calendly, Awotona, μιας εταιρείας που εδρεύει στην Ατλάντα, προσπαθεί να προσλαμβάνει προσωπικό σε τοποθεσίες όπως η Φλόριντα και το Τέξας και σχεδιάζει να προσφέρει στους ανθρώπους την επιλογή της δια ζώσης εργασίας ή της τηλεργασίας. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους που μένουν κοντά σε co-working σημεία, να εργάζονται ή συνεργάζονται από εκεί εναλλακτικά, στην περίπτωση που δεν θέλουν να βρίσκονται στο σπίτι τους, «Πρέπει να είμαστε αυτό που λέμε a remote-first firm, αλλά όχι a remote-only firm», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Πέμπτη είναι η καινούργια Δευτέρα

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν επαγγελματικά περισσότερο κατά την αρχή της εβδομάδας. Σε έναν υβριδικό κόσμο η Πέμπτη είναι η καινούργια Δευτέρα», τονίζει ο πρόεδρος της Salesforce, Brent Hyder, ο οποίος μελετώντας στελέχη εταιρειών που «άνοιξαν» πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η Πέμπτη είναι η πιο δημιουργική και παραγωγική ημέρα στο γραφείο.

Την ίδια στιγμή, η PwC υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς η τηλεργασία μπορεί να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όχι τόσο ως προς την απόδοση, αλλά κυρίως ως προς την κοινωνικοποίηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει στο τέλος την κρίση κατά την αξιολόγηση του προσωπικού, ειδικά στην περίπτωση προαγωγής ή αύξησης μισθού. «Θα κάνουμε πολλά λάθη, μπορώ να στο υποσχεθώ αυτό», αναφέρει ο Τιμ Ράιαν, πρόεδρος της εταιρείας στην Αμερική. «Βέβαια στόχος μας είναι να μην σηκωθούμε σε 12 μήνες από τώρα και ανακαλύψουμε ότι κάναμε ένα σοβαρό λάθος».

Ενας στους δύο θα μετακομίσει

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, 1.361 εργαζόμενοι σε σύνολο 3.000 ερωτηθέντων, σχεδιάζουν να μετακομίσουν τους επόμενους έξι μήνες. Αναζητούν κατοικίες μεγαλύτερης επιφάνειας, με δωμάτιο για χρήση γραφείου, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως εξοχικά. Σήμερα οι «ψηφιακοί νομάδες», υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι, επιλέγουν προορισμούς με ήπιο κλίμα, καλό φαγητό και χαμηλές τιμές.

Ο κίνδυνος του brain drain

Η πανδημία αυτή καθαυτή, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λόγος που προβληματίζει τους εργοδότες για την επόμενη ημέρα. Πολλά διευθυντικά στελέχη ανησυχούν, επίσης, για μια νέα και διαρκώς αυξανόμενη «διαρροή» στελεχών στο εξωτερικό. Στελέχη που συνήθισαν να εργάζονται από το σπίτι, αφενός αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες κι αφετέρου δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν δια ζώσης σε ένα γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι τραπεζίτες του Λονδίνου επιστρέφουν στα γραφεία τους

Την ίδια ώρα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Λονδίνου προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και καλεί τα στελέχη του πίσω στα γραφεία. Στον αντίποδα αρκετοί εργοδότες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασία.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες των στελεχών τους, καθώς και το πλαίσιο, εν μέσω πανδημίας, που θα συμβάλει στην ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ερευνητικής εταιρίας Leesman, προσθέτοντας πως «το θέμα δεν είναι άσπρο  ή μαύρο, υπάρχει και το γκρι, το οποίο συνιστά ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει τις δύο επιλογές».

Θετική αντίδραση από την αγορά ακινήτων

Η αγορά των ακινήτων δέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση της επιστροφής των εργαζόμενων στα γραφεία. Ενας ουρανοξύστης 37 ορόφων στην καρδιά του Λονδίνου διατίθεται προς πώληση έναντι 1,8 δισ. λιρών, ήτοι 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Telegraph. Αυτή η τιμή ρεκόρ για τα δεδομένα της πόλης, θα αποτελέσει βαρόμετρο για το τί μέλλει γενέσθαι στην αγορά κατά την αποδρομή της πανδημίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ