Βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για την επαναλειτουργία της αγοράς είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο όχι μόνο παραμένει, αλλά επεκτείνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τουρισμού προκειμένοεπαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους στην ενεργό δράση.
Είναι προφανές ότι εξαιτίας των περιορισμών στην εστίαση (ωράριο, τραπεζοκαθίσματα) αλλά και της έωλης κατάστασης που θα συνοδεύσει το άνοιγμα του τουρισμού, οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού τους. Ως εκ τούτου αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις θα διατηρήσουν και τους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.
Εναλλακτικά οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού, εντάσσοντάς το στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ώστε να επωφελούνται από την κάλυψη μέρος των μισθών και του συνόλου των εισφορών.
Στόχος η αποφυγή απολύσεων
Το τελευταίο τρίμηνο σε αναστολές τέθηκαν 678.096 εργαζόμενοι ενώ στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μόλις 22.869 εργαζόμενοι. Παρότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν τις δαπανηρές αναστολές συμβάσεων από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το κράτος θα δώσει έμφαση στο μηχανισμό ως ένα αμυντικό όπλο για την αποφυγή των απολύσεων.
Στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις -εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας. Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!