Κομβική διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου είναι η ψηφιακή κάρτα που θα εφαρμοστεί καταρχήν πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα (βιομηχανία, τράπεζες, σούπερ μάρκετ) και στη συνέχεια σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας.
Στόχος της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι η ψηφιακή κάρτα να εξελιχθεί στο "υπερόπλο" μέσω του οποίου θα καταγράφονται, θα αθροίζονται και θα μετρώνται οι ώρες εργασίας και τηλεργασίας όλων των μισθωτών. Έτσι ακόμη και τα σπαστά ωράρια θα μπορούν να καταγράφονται στο σύστημα με ακρίβεια, αρκεί η χρήση της κάρτας να είναι συστηματική.
Μέσα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία θα προκύπτει η συμπλήρωση του νόμιμου ωραρίου ώστε να εφαρμόζεται :
- το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία,
- η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή το ελαστικό 8ωρο (40ώρο την εβδομάδα) και
- η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες
Πως θα λειτουργεί το σύστημα
Η ψηφιακή κάρτα σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στο αναβαθμισμένο σύστημα "Εργάνη ΙΙ" στην πράξη θα λειτουργεί ως εξής:
- Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του
- Η κάρτα θα συνδέεται online με το σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες : αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη.
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του
Ο ρόλος της ψηφιακής κάρτας
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για ένα μέτρο δικαιοσύνης - αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας - που "θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες».
Κατά τον κ. Χατζηδάκη, αυτό συμβαίνει καθώς η ψηφιακή κάρτα εργασίας "επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών".
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!