Τον δρόμο για την 4ήμερη εργασία μπορεί να ανοίξει η διευθέτηση του ωραρίου, μέσω του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. «Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5ήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης. Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε 4ήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Κατά τη διευθέτηση, οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας μπορούν να συμψηφιστούν με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες, ρεπό ή άδεια. Συνεπώς ένας εργαζόμενος που δουλεύει 5ήμερο 8ωρο, μπορεί να δουλέψει για 4 ημέρες επί 10ώρο – χωρίς όμως πρόσθετη αμοιβή υπερωρίας - να συμπληρώσει έτσι τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και να πάρει ρεπό την 5η ημέρα. Το ρεπό θα είναι η «αμοιβή» του για τις έξτρα ώρες που θα δουλέψει τις πρώτες 4 ημέρες.
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα προβλέπεται πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. Η ένωση προσώπων που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να συσταθεί από το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι (20) εργαζομένους και δεκαπέντε τοις εκατό (15%) εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό είκοσι (20) εργαζόμενοι.
Τι αλλάζει
Η κομβική αλλαγή του νέου πλαισίου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ¨απελευθερωθεί¨ η διαδικασία της διευθέτησης, ώστε να προχωρά σε επίπεδο ατομικής συμφωνίας εργαζόμενου – εργοδότη . Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.
Το νέο μοντέλο της διευθέτησης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, που επισημαίνουν πως ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της εργασιακής σχέσης είναι πάντα ο εργαζόμενος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!